Buradasınız

Özelge: dâhilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen akaryakıtın bir motorlu taşıtın deposuna yurt içerisinde konulması ya da aynı rejim kapsamında ithal edilen ilk dolum yağının motorlu taşıtın motoruna yine yurt içerisinde konulması teslim sayılan hall

Özelge: dâhilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen akaryakıtın bir motorlu taşıtın deposuna yurt içerisinde konulması ya da aynı rejim kapsamında ithal edilen ilk dolum yağının motorlu taşıtın motoruna yine yurt içerisinde konulması teslim sayılan hall

Sayı: 
B.07.1.GİB.0.01.59/5908-111
Tarih: 
23/07/2009
 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

 

 

Sayı     : B.07.1.GİB.0.01.59/5908-111                                                          

Konu   :                                           

 

 

..................... SANAYİİ DERNEĞİ

............................

 

 

İlgi      : ................. tarih ve ....................sayılı dilekçeniz.

                                

İlgide kayıtlı dilekçeniz incelendi.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1. maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dâhil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tâbi tutulmuştur. Kanunun "Vergiyi Doğuran Olay" başlıklı 3. maddesinde açıklandığı üzere (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olay yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana gelmekte olup, söz konusu malların ithali sırasında ÖTV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmemektedir.

ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan mallara ilişkin dâhilde işleme rejimi uygulamasına yönelik açıklamalar 20/04/2006 tarihli ve 26145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 10 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinde yer almaktadır. Bu açıklamalara göre, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithalatı aşamasında vergiyi doğuran olay gerçekleşmediğinden, söz konusu malların dâhilde işleme rejimi kapsamında ithalinde ÖTV istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır. 

Diğer taraftan aynı Kanunun 16/4. maddesinde, (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınacağı hükme bağlanmış; 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 9 ve 15 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.3.) bölümünde teminatın alımına, (16.4.) bölümünde ise teminatın çözümüne yönelik açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre (I) sayılı listedeki malların ithalinde dâhilde işleme rejimi uygulanamayacağından, bu malların ithalinde ÖTV Kanununun 16/4. maddesine göre teminat alınacak, alınan bu teminatın çözümü ise yine ÖTV mevzuatındaki düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithali sırasında gümrüğe verilmesi gereken teminatın, dâhilde işleme rejimi kapsamında değil ÖTV Kanununun 16/4. maddesi kapsamında verilmesi gerekmektedir.

Öte yandan ÖTV Kanununun "Tanımlar, teslim ve teslim sayılan haller" başlıklı 2. maddesinin 3/a bendinde vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

ÖTV Kanununun 5. maddesinde ise ihracat istisnası hükümleri düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıda belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.

- Teslim yurt dışındaki bir müşteriye yapılmalıdır. Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezleri yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin, yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade eder.

 - Teslim konusu mal, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olmalıdır. Malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket edenlere veya bizzat alıcıya işlenmek ya da herhangi bir şekilde değerlendirilmek üzere yurt içinde teslimi ihracat sayılmaz

Diğer yandan 3 Seri No.lu ÖTV Sirkülerinde, ÖTV Kanununa ekli (I) Sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde girdi olarak kullanılması halinde, ÖTV Kanunu'nun 8/1. maddesinde yer alan tecil-terkin imkânından yararlanılmasının mümkün olduğu, ancak söz konusu malların temizlik, test, yağlama ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılması halinde ise Kanunun 8/1. maddesinde yer alan tecil-terkin uygulamasından yararlanılmasının mümkün olmayacağı ifade edilmiştir.

Bu hükümler uyarınca, dâhilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen akaryakıtın bir motorlu taşıtın deposuna yurt içerisinde konulması ya da aynı rejim kapsamında ithal edilen ilk dolum yağının motorlu taşıtın motoruna yine yurt içerisinde konulması teslim sayılan haller kapsamında değerlendirilerek vergiyi doğuran olay meydana gelmektedir. Bu şekilde yapılan teslim yurt dışındaki bir müşteriye yapılmış olmayacağından, bu teslim açısından ihracat istisnası hükümlerinin uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.