Buradasınız

Madde 8 Mükellefiyetin Sona Ermesi

Resmi Gazete No: Resmi Gazete Tarihi: Adı: UID:
İçerik:

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

90792880-VRS:5.MD-2010-47-110

02.03.2011

Konu

:

Mirasçılara intikal eden özürlü aracı ile ilgili olarak ÖTV-MTV-VİV mükellefiyeti.

 

 

 

 

               İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sakatlık indiriminden faydalanılarak alınan araç sahibinin vefatı nedeniyle yapılacak işlemler hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

                1-  VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

               7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinde de "ivazsız intikal" tabirinin hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği; 6 ncı maddesinin (a) bendinde, veraset ve intikal vergisinin veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, diğer suretle meydana gelen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgahının bulunduğu yerdeki vergi dairesince tarh olunacağı, 9 uncu maddesindeölümün Türkiye'de vuku bulduğu ve mükelleflerin de Türkiye'de bulunduğu durumlarda ölüm tarihini takibeden dört ay içinde, ivaszız intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesinin ilgili vergi dairesine verileceği  hüküm altına alınmıştır.

              Bu itibarla, …’nın 6/3/2010 tarihinde vefatı ile kendisine ait aracın veraset yoluyla intikali ve mirasçılardan birinin miras hissesini diğer mirasçılardan birine bağışlaması veraset ve intikal vergisine tabi bulunmakta ve veraset ve intikal vergisi beyannamesinin yukarıda belirtilen sürelerde ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

             2- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ  KANUNU YÖNÜNDEN

             197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 7 ve 8 inci maddelerine göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, motorlu taşıtların ilgili sicile kayıt ve tescili ile başlamakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin sona erebilmesi için taşıt sahibi adına olan kayıt ve tescilin silinmesi gerekmektedir.

            Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

            Öte yandan, 10/1/2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin“II-İSTİSNALAR” başlıklı bölümünde,

             “   1 - Sakatlık Dereceleri % 90 ve Daha Fazla Olan Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda

             İstisna Uygulaması Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde, söz konusu malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, söz konusu malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.

              2 - Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması

              Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğiniilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

            3 - Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim

           Malûl ve engelliler istisnasından yararlanacakolan malûl ve engelliler tarafından, “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” düzenlenerek (Bildirim Formu’nun internetteki www.gib.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir. ” açıklamalarına yer verilmiştir.

           Bu hükümlere göre, malul ve engelli adına kayıt ve tescilli olan motorlu taşıtların, motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması için; sakatlık derecesi % 90 ve üstü olan malul ve engellilerin taşıtlarında özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamakta, ancak sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelli taşıtlarının, bizzat kullanacak olan malul kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

           Bu itibarla, 6/3/2010 tarihinde vefat eden sakatlık derecesi % 96 olan kızınız … adına kayıt ve tescilli araç nedeniyle motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanılabilmesi için aracın adına tescil edilecek kişinin  malul ve engelli olmasının yanısıra yukarıda yer verilen  Tebliğ'deki şartları taşıması ve  belirtilen belgelerle ilgili vergi dairesi müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.

          3-  ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            12/6/2002 tarih ve 24783 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1/8/2002 tarihinde yürürlüğe giren 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/(b) bendinde, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi olduğu, 2 nci maddesinin 1/(b) bendinde de ilk iktisabın, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin 2/a bendinde “(II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlardışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescil tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır. (5766 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyleeklenen hüküm, Yürürlük: 01.07.2008) Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz. ” hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan, dilekçede belirtilen aracın muris, … tarafından ÖTV 7/2-a bendinde yer alan istisnadan faydalanılarak 01/12/2008 tarihinde iktisap olunduğu, diğer varis …’nın araç üzerindeki miras hakkından vazgeçtiğine ilişkin Ankara 25’inci Noterliği tarafından 26/03/2010 tarihli feragatnamenin düzenlendiği ve söz konusu aracın veraset yoluyla …’ya intikal ettiği anlaşılmıştır.

           Buna göre, Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tekbir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15’inci maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.

           Ancak, muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.

Diğer taraftan,  16/1/2010 tarih ve 27464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlülüğe giren ve 188 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Şikâyet Yolu ile Başvurma"bölümü hariç diğer bölümlerini yürürlükten kaldıran 395 Sıra No’lu VergiUsul Kanunu Genel Tebliği’nin,Özelgenin Konusu ve Kapsamı” başlıklı 2 nci maddesinde, somut bir olaya dayanmayan, teorik hususlara ilişkin bilgi ve izahat taleplerinin özelge talebi kapsamında değerlendirilmeyeceği ve yetkili makamlar tarafından cevaplandırılmayacağı belirtildiğinden, dilekçenizde belirtilen diğer hususlara değinilmemiştir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

İçerik 1:

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

90792880-VRS:5.MD-2010-47-110

02.03.2011

Konu

:

Mirasçılara intikal eden özürlü aracı ile ilgili olarak ÖTV-MTV-VİV mükellefiyeti.

 

 

 

 

               İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sakatlık indiriminden faydalanılarak alınan araç sahibinin vefatı nedeniyle yapılacak işlemler hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

                1-  VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

               7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinde de "ivazsız intikal" tabirinin hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği; 6 ncı maddesinin (a) bendinde, veraset ve intikal vergisinin veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, diğer suretle meydana gelen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgahının bulunduğu yerdeki vergi dairesince tarh olunacağı, 9 uncu maddesindeölümün Türkiye'de vuku bulduğu ve mükelleflerin de Türkiye'de bulunduğu durumlarda ölüm tarihini takibeden dört ay içinde, ivaszız intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesinin ilgili vergi dairesine verileceği  hüküm altına alınmıştır.

              Bu itibarla, …’nın 6/3/2010 tarihinde vefatı ile kendisine ait aracın veraset yoluyla intikali ve mirasçılardan birinin miras hissesini diğer mirasçılardan birine bağışlaması veraset ve intikal vergisine tabi bulunmakta ve veraset ve intikal vergisi beyannamesinin yukarıda belirtilen sürelerde ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

             2- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ  KANUNU YÖNÜNDEN

             197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 7 ve 8 inci maddelerine göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, motorlu taşıtların ilgili sicile kayıt ve tescili ile başlamakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin sona erebilmesi için taşıt sahibi adına olan kayıt ve tescilin silinmesi gerekmektedir.

            Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

            Öte yandan, 10/1/2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin“II-İSTİSNALAR” başlıklı bölümünde,

             “   1 - Sakatlık Dereceleri % 90 ve Daha Fazla Olan Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda

             İstisna Uygulaması Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde, söz konusu malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, söz konusu malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.

              2 - Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması

              Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğiniilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

            3 - Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim

           Malûl ve engelliler istisnasından yararlanacakolan malûl ve engelliler tarafından, “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” düzenlenerek (Bildirim Formu’nun internetteki www.gib.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir. ” açıklamalarına yer verilmiştir.

           Bu hükümlere göre, malul ve engelli adına kayıt ve tescilli olan motorlu taşıtların, motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması için; sakatlık derecesi % 90 ve üstü olan malul ve engellilerin taşıtlarında özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamakta, ancak sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelli taşıtlarının, bizzat kullanacak olan malul kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

           Bu itibarla, 6/3/2010 tarihinde vefat eden sakatlık derecesi % 96 olan kızınız … adına kayıt ve tescilli araç nedeniyle motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanılabilmesi için aracın adına tescil edilecek kişinin  malul ve engelli olmasının yanısıra yukarıda yer verilen  Tebliğ'deki şartları taşıması ve  belirtilen belgelerle ilgili vergi dairesi müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.

          3-  ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            12/6/2002 tarih ve 24783 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1/8/2002 tarihinde yürürlüğe giren 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/(b) bendinde, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi olduğu, 2 nci maddesinin 1/(b) bendinde de ilk iktisabın, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin 2/a bendinde “(II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlardışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescil tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır. (5766 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyleeklenen hüküm, Yürürlük: 01.07.2008) Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz. ” hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan, dilekçede belirtilen aracın muris, … tarafından ÖTV 7/2-a bendinde yer alan istisnadan faydalanılarak 01/12/2008 tarihinde iktisap olunduğu, diğer varis …’nın araç üzerindeki miras hakkından vazgeçtiğine ilişkin Ankara 25’inci Noterliği tarafından 26/03/2010 tarihli feragatnamenin düzenlendiği ve söz konusu aracın veraset yoluyla …’ya intikal ettiği anlaşılmıştır.

           Buna göre, Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tekbir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15’inci maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.

           Ancak, muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.

Diğer taraftan,  16/1/2010 tarih ve 27464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlülüğe giren ve 188 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Şikâyet Yolu ile Başvurma"bölümü hariç diğer bölümlerini yürürlükten kaldıran 395 Sıra No’lu VergiUsul Kanunu Genel Tebliği’nin,Özelgenin Konusu ve Kapsamı” başlıklı 2 nci maddesinde, somut bir olaya dayanmayan, teorik hususlara ilişkin bilgi ve izahat taleplerinin özelge talebi kapsamında değerlendirilmeyeceği ve yetkili makamlar tarafından cevaplandırılmayacağı belirtildiğinden, dilekçenizde belirtilen diğer hususlara değinilmemiştir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

İçerik 2:

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

90792880-VRS:5.MD-2010-47-110

02.03.2011

Konu

:

Mirasçılara intikal eden özürlü aracı ile ilgili olarak ÖTV-MTV-VİV mükellefiyeti.

 

 

 

 

               İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sakatlık indiriminden faydalanılarak alınan araç sahibinin vefatı nedeniyle yapılacak işlemler hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

                1-  VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

               7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinde de "ivazsız intikal" tabirinin hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği; 6 ncı maddesinin (a) bendinde, veraset ve intikal vergisinin veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, diğer suretle meydana gelen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgahının bulunduğu yerdeki vergi dairesince tarh olunacağı, 9 uncu maddesindeölümün Türkiye'de vuku bulduğu ve mükelleflerin de Türkiye'de bulunduğu durumlarda ölüm tarihini takibeden dört ay içinde, ivaszız intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesinin ilgili vergi dairesine verileceği  hüküm altına alınmıştır.

              Bu itibarla, …’nın 6/3/2010 tarihinde vefatı ile kendisine ait aracın veraset yoluyla intikali ve mirasçılardan birinin miras hissesini diğer mirasçılardan birine bağışlaması veraset ve intikal vergisine tabi bulunmakta ve veraset ve intikal vergisi beyannamesinin yukarıda belirtilen sürelerde ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

             2- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ  KANUNU YÖNÜNDEN

             197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 7 ve 8 inci maddelerine göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, motorlu taşıtların ilgili sicile kayıt ve tescili ile başlamakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin sona erebilmesi için taşıt sahibi adına olan kayıt ve tescilin silinmesi gerekmektedir.

            Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

            Öte yandan, 10/1/2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin“II-İSTİSNALAR” başlıklı bölümünde,

             “   1 - Sakatlık Dereceleri % 90 ve Daha Fazla Olan Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda

             İstisna Uygulaması Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde, söz konusu malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, söz konusu malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.

              2 - Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması

              Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğiniilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

            3 - Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim

           Malûl ve engelliler istisnasından yararlanacakolan malûl ve engelliler tarafından, “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” düzenlenerek (Bildirim Formu’nun internetteki www.gib.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.) istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir. ” açıklamalarına yer verilmiştir.

           Bu hükümlere göre, malul ve engelli adına kayıt ve tescilli olan motorlu taşıtların, motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması için; sakatlık derecesi % 90 ve üstü olan malul ve engellilerin taşıtlarında özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamakta, ancak sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelli taşıtlarının, bizzat kullanacak olan malul kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

           Bu itibarla, 6/3/2010 tarihinde vefat eden sakatlık derecesi % 96 olan kızınız … adına kayıt ve tescilli araç nedeniyle motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanılabilmesi için aracın adına tescil edilecek kişinin  malul ve engelli olmasının yanısıra yukarıda yer verilen  Tebliğ'deki şartları taşıması ve  belirtilen belgelerle ilgili vergi dairesi müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.

          3-  ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            12/6/2002 tarih ve 24783 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1/8/2002 tarihinde yürürlüğe giren 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/(b) bendinde, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabi olduğu, 2 nci maddesinin 1/(b) bendinde de ilk iktisabın, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin 2/a bendinde “(II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlardışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescil tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır. (5766 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyleeklenen hüküm, Yürürlük: 01.07.2008) Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz. ” hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan, dilekçede belirtilen aracın muris, … tarafından ÖTV 7/2-a bendinde yer alan istisnadan faydalanılarak 01/12/2008 tarihinde iktisap olunduğu, diğer varis …’nın araç üzerindeki miras hakkından vazgeçtiğine ilişkin Ankara 25’inci Noterliği tarafından 26/03/2010 tarihli feragatnamenin düzenlendiği ve söz konusu aracın veraset yoluyla …’ya intikal ettiği anlaşılmıştır.

           Buna göre, Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tekbir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15’inci maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.

           Ancak, muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.

Diğer taraftan,  16/1/2010 tarih ve 27464 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlülüğe giren ve 188 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Şikâyet Yolu ile Başvurma"bölümü hariç diğer bölümlerini yürürlükten kaldıran 395 Sıra No’lu VergiUsul Kanunu Genel Tebliği’nin,Özelgenin Konusu ve Kapsamı” başlıklı 2 nci maddesinde, somut bir olaya dayanmayan, teorik hususlara ilişkin bilgi ve izahat taleplerinin özelge talebi kapsamında değerlendirilmeyeceği ve yetkili makamlar tarafından cevaplandırılmayacağı belirtildiğinden, dilekçenizde belirtilen diğer hususlara değinilmemiştir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Resmi Gazete No: Resmi Gazete Tarihi: Adı: UID:
İçerik:

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

09/09/2015

Sayı : 96620903-170[8-2015/1]-89 

Konu : MTV mükellefiyetinin başlaması hak.

 

.……..

 

 

İlgi …. tarihli özelge talebiniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden;

 

24/6/2015 tarihinde İcra Müdürlüğü ihalesinden taşıt satın aldığınız, ihalenin 2/7/2015 tarihinde kesinleşeceği belirtilerek bahis konusu taşıttan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinizin hangi tarih itibarıyla tesis edileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

 

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 7 ve 8 inci maddelerinde; "Madde 3-Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca

tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir."

 

"Madde 7-Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar.

 

Şu kadar ki mükellefiyet;

 

a) Takvim yılının ilk altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda kayıt ve tescilin yapıldığı takvim yılı başından, son altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda ise, son altı aylık döneminin başından itibaren,

 

b) Kayıt ve tescilli olup da devir ve temlik sebebiyle kayıt ve tescil yapılan taşıtlarda değişiklik, takvim yılının ilk altı ayında yapılmış ise takip eden son altı aylık dönemin başından; son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından itibaren,

 

Nazara alınır."

 

"Madde 8-Motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtların silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer." hükümleri yer almaktadır.

 

Bu hükümlere göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi ilgili sicilde adına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti taşıtların ilgili sicillere kayıt ve tescili ile başlamakta, motorlu taşıtların trafik siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona ermektedir.

 

Öte yandan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) bendinin son fıkrasında; "Haciz, müsadere, zapt, buluntu, trafikten men gibi nedenlerle; icra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçların satış tutanağının bir örneği aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşlarına üç işgünü içerisinde gönderilir. Aracı satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili trafik tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.

 

Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde bu araçları alıcıları adına re'sen kayıt ve tescil ettirmeye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Kanuna bağlı Yönetmeliğin 37 nci maddesinde ise, re'sen kayıt ve tescil işlemi yapılacak araçların tesciline ilişkin usul ve esasların Emniyet Genel Müdürlüğünce belirleneceği açıklanmaktadır.

 

Konuyla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan 3/7/2015 tarih ve 1616/95299 sayılı yazıda; Adalet Bakanlığı tarafından Bakanlıklarına gönderilen 20/3/2015 tarih ve 82048579/1689/10216 sayılı yazıda, ihalenin kesinleşmesini müteakip icra ve iflas dairesi tarafından yazılacak tescil yazısı ekindeki artırma tutanağının satışın ispatı için yeterli belge olduğu, ayrıca satış sözleşmesi düzenlenmesi gerekmediğinin değerlendirildiğinin bildirildiği ve İcra İflas Kanununun 118 inci maddesinde, "Satılan mal ihale kesinleşmeden teslim olunmaz" hükümleri doğrultusunda satılan taşınıra ait işlemlerin ihalenin kesinleşme tarihini müteakip yapıldığı anlaşıldığından, icra daireleri tarafından satışı yapılan taşınırların tescil edilme süreçlerinin ihalenin kesinleşme tarihi itibariyle başlayacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.

 

Buna göre, ihalenin kesinleşmesine müteakip ihaleye konu taşıtın ilgili trafik tescil kuruluşunca adınıza kayıt ve tescil edildiği tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisi

mükellefiyetinizin tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarhedilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

İçerik 1:

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

09/09/2015

Sayı : 96620903-170[8-2015/1]-89 

Konu : MTV mükellefiyetinin başlaması hak.

 

.……..

 

 

İlgi …. tarihli özelge talebiniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden;

 

24/6/2015 tarihinde İcra Müdürlüğü ihalesinden taşıt satın aldığınız, ihalenin 2/7/2015 tarihinde kesinleşeceği belirtilerek bahis konusu taşıttan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinizin hangi tarih itibarıyla tesis edileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

 

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 7 ve 8 inci maddelerinde; "Madde 3-Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca

tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir."

 

"Madde 7-Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar.

 

Şu kadar ki mükellefiyet;

 

a) Takvim yılının ilk altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda kayıt ve tescilin yapıldığı takvim yılı başından, son altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda ise, son altı aylık döneminin başından itibaren,

 

b) Kayıt ve tescilli olup da devir ve temlik sebebiyle kayıt ve tescil yapılan taşıtlarda değişiklik, takvim yılının ilk altı ayında yapılmış ise takip eden son altı aylık dönemin başından; son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından itibaren,

 

Nazara alınır."

 

"Madde 8-Motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtların silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer." hükümleri yer almaktadır.

 

Bu hükümlere göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi ilgili sicilde adına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti taşıtların ilgili sicillere kayıt ve tescili ile başlamakta, motorlu taşıtların trafik siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona ermektedir.

 

Öte yandan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) bendinin son fıkrasında; "Haciz, müsadere, zapt, buluntu, trafikten men gibi nedenlerle; icra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçların satış tutanağının bir örneği aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşlarına üç işgünü içerisinde gönderilir. Aracı satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili trafik tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.

 

Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde bu araçları alıcıları adına re'sen kayıt ve tescil ettirmeye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Kanuna bağlı Yönetmeliğin 37 nci maddesinde ise, re'sen kayıt ve tescil işlemi yapılacak araçların tesciline ilişkin usul ve esasların Emniyet Genel Müdürlüğünce belirleneceği açıklanmaktadır.

 

Konuyla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan 3/7/2015 tarih ve 1616/95299 sayılı yazıda; Adalet Bakanlığı tarafından Bakanlıklarına gönderilen 20/3/2015 tarih ve 82048579/1689/10216 sayılı yazıda, ihalenin kesinleşmesini müteakip icra ve iflas dairesi tarafından yazılacak tescil yazısı ekindeki artırma tutanağının satışın ispatı için yeterli belge olduğu, ayrıca satış sözleşmesi düzenlenmesi gerekmediğinin değerlendirildiğinin bildirildiği ve İcra İflas Kanununun 118 inci maddesinde, "Satılan mal ihale kesinleşmeden teslim olunmaz" hükümleri doğrultusunda satılan taşınıra ait işlemlerin ihalenin kesinleşme tarihini müteakip yapıldığı anlaşıldığından, icra daireleri tarafından satışı yapılan taşınırların tescil edilme süreçlerinin ihalenin kesinleşme tarihi itibariyle başlayacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.

 

Buna göre, ihalenin kesinleşmesine müteakip ihaleye konu taşıtın ilgili trafik tescil kuruluşunca adınıza kayıt ve tescil edildiği tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisi

mükellefiyetinizin tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarhedilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

İçerik 2:

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

09/09/2015

Sayı : 96620903-170[8-2015/1]-89 

Konu : MTV mükellefiyetinin başlaması hak.

 

.……..

 

 

İlgi …. tarihli özelge talebiniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden;

 

24/6/2015 tarihinde İcra Müdürlüğü ihalesinden taşıt satın aldığınız, ihalenin 2/7/2015 tarihinde kesinleşeceği belirtilerek bahis konusu taşıttan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinizin hangi tarih itibarıyla tesis edileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

 

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 7 ve 8 inci maddelerinde; "Madde 3-Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca

tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir."

 

"Madde 7-Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar.

 

Şu kadar ki mükellefiyet;

 

a) Takvim yılının ilk altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda kayıt ve tescilin yapıldığı takvim yılı başından, son altı ayı içinde yeni kayıt ve tescil edilen taşıtlarda ise, son altı aylık döneminin başından itibaren,

 

b) Kayıt ve tescilli olup da devir ve temlik sebebiyle kayıt ve tescil yapılan taşıtlarda değişiklik, takvim yılının ilk altı ayında yapılmış ise takip eden son altı aylık dönemin başından; son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından itibaren,

 

Nazara alınır."

 

"Madde 8-Motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtların silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer." hükümleri yer almaktadır.

 

Bu hükümlere göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi ilgili sicilde adına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti taşıtların ilgili sicillere kayıt ve tescili ile başlamakta, motorlu taşıtların trafik siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona ermektedir.

 

Öte yandan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) bendinin son fıkrasında; "Haciz, müsadere, zapt, buluntu, trafikten men gibi nedenlerle; icra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçların satış tutanağının bir örneği aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşlarına üç işgünü içerisinde gönderilir. Aracı satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili trafik tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.

 

Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde bu araçları alıcıları adına re'sen kayıt ve tescil ettirmeye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Kanuna bağlı Yönetmeliğin 37 nci maddesinde ise, re'sen kayıt ve tescil işlemi yapılacak araçların tesciline ilişkin usul ve esasların Emniyet Genel Müdürlüğünce belirleneceği açıklanmaktadır.

 

Konuyla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan 3/7/2015 tarih ve 1616/95299 sayılı yazıda; Adalet Bakanlığı tarafından Bakanlıklarına gönderilen 20/3/2015 tarih ve 82048579/1689/10216 sayılı yazıda, ihalenin kesinleşmesini müteakip icra ve iflas dairesi tarafından yazılacak tescil yazısı ekindeki artırma tutanağının satışın ispatı için yeterli belge olduğu, ayrıca satış sözleşmesi düzenlenmesi gerekmediğinin değerlendirildiğinin bildirildiği ve İcra İflas Kanununun 118 inci maddesinde, "Satılan mal ihale kesinleşmeden teslim olunmaz" hükümleri doğrultusunda satılan taşınıra ait işlemlerin ihalenin kesinleşme tarihini müteakip yapıldığı anlaşıldığından, icra daireleri tarafından satışı yapılan taşınırların tescil edilme süreçlerinin ihalenin kesinleşme tarihi itibariyle başlayacağının değerlendirildiği bildirilmektedir.

 

Buna göre, ihalenin kesinleşmesine müteakip ihaleye konu taşıtın ilgili trafik tescil kuruluşunca adınıza kayıt ve tescil edildiği tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisi

mükellefiyetinizin tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarhedilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Resmi Gazete No: Resmi Gazete Tarihi: Adı: Mükellefiyetin Sona Ermesi(1) UID:
İçerik:

(Değişik: 29/11/1984-3088/4 md.)

   Motorlu taşıtların trafik (…)(1) sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takipeden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer.


(1)   6/5/2009 tarihli ve 5897 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle; bu maddede yer alan “, liman veya belediye” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.   

İçerik 1:

(Değişik: 29/11/1984-3088/4 md.)

   Motorlu taşıtların trafik (…)(1) sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takipeden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer.


(1)   6/5/2009 tarihli ve 5897 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle; bu maddede yer alan “, liman veya belediye” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.   

İçerik 2:

(Değişik: 29/11/1984-3088/4 md.)

   Motorlu taşıtların trafik (…)(1) sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takipeden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer.


(1)   6/5/2009 tarihli ve 5897 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle; bu maddede yer alan “, liman veya belediye” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.   

Resmi Gazete No: 17381 Resmi Gazete Tarihi: Perşembe, 25 Haziran, 1981 Adı: UID: FWJVYYBMCY62G6DZ
İçerik:




 
18/2/1963 gün ve 197 sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanununun bazı maddelerinde, 28/1l/1980 gün ve 2348, 26/3/1981 gün ve 2434 Sayılı Kanunlarla değişiklik yapılmış ve Kanunun adı "Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu" olarak değiştirilmiştir.

Bu nedenle, 197 sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanunu ile ilgili olarak bugüne kadar yayımlanmış bulunan genel tebliğ tebliğ ve iç genelgelerin tümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Yapılan değişiklikle özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile bazı istisnaları dışında, uçak ve helikopterler, verginin mevzuuna alınmak suretiyle kapsam genişletilmiş; buna paralel olarak, taşıtların cinslerine göre tarifeler düzenlenmiş; vergileme ölçü ve hadleri değiştirilmiş, Kanunda kullanılan tabirlerle ilgili yeni tanımlar yapılmış ; vergi güvenliğini sağlama açısından sorumluluklar ve buna ilişkin cezai müeyyideler konusunda yeni hükümler getirilmiş ve ayrıca bazı maddelerde de gerekli görülen düzenlemelere gidilmiştir.

Buna göre; Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili uygulamaların aşağıdaki esaslara göre yapılması gerekmektedir.

I _ VERGİNİN MEVZUU, MÜKELLEFİ VE TARİFLER:

A _ Verginin Mevzuu :

197 Sayılı Kanunun 1 inci maddesi hükmüne göre; 5 ve 6 ncı maddelerde yer alan;

a) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,

b) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler,

c) Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları,

Motorlu Taşıtlar Vergisine tabi bulunmaktadır.

Bu hüküm uyarınca;

_ Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan ve Kanunun 5 inci maddesinde yazılı (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları, 6 ncı maddede yazılı (II) sayılı tarifede yer alan ve taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile (I) sayılı tarife dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları;

_ Türk kuşu, Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç olmak üzere, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan ve Kanunun 6 ncı maddesinde yazılı IV sayılı tarifede yer alan uçak ve helikopterler;

_ Liman ve belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan ve Kanunun 6 ncı maddesinde yazılı III sayılı tarifede yer alan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler;

Verginin konusuna girmektedir.

B _ Kanunda yer alan tabirlerin tarifleri:

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda kullanılan bir kısım tabirlerin taşıdıkları anlamlar 2 inci maddede belirtilmiş, bunlar dışında kalan ve verginin uygulanmasına ilişkin diğer tabirlerin ise Trafik Kanunu, Tüzüğü, Türk Ticaret Kanunu ve Gümrük Tarife cetveline göre tesbit olunacağı hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, Kanunun uygulanması sırasında, 2 inci maddede yer alan tarifler nazarı dikkate alınacak, bunlar dışında kalan ve verginin uygulanmasiyle ilgili diğer tabirlerin taşıdıkları anlamlar ise atıf yapılan bahse konu mevzuata göre tesbit olunacaktır.

C _ Motorlu Taşıtlar Vergisinin Mükellefi:

Kanunun 3 üncü maddesi hükmüne göre, Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi, karayolları trafik sicili, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir.

II_ İSTİSNALAR:

Motorlu Taşıtlar Vergisinin istisnalara ilişkin 4 üncü maddesinde esasta bir değişiklik yapılmamış, ancak maddenin uygulamada sorunlar yaratan (a), (b), ve (c) fıkralarının hükümleri açıklığa kavuşturulmuştur.

Maddenin (a) fıkrasında, Kamu Tüzel Kişilerine ait istisnalar belirtilmiştir. Fıkra hükmüne göre, Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelerle köy tüzel kişiliklerince iktisap edilerek bu daire ve idareler adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar, Motorlu, Taşıtlar Vergisinden müstesna bulunmaktadır.

Şu kadar ki, fıkranın parantez içi hükmü gereğince, söz konusu Dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet Malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları istisnadan yararlanamayacaklardır.

Maddenin (b) fıkrası ile de, yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklariyle, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına (Fahri konsoloslar hariç) ve o devletin uyruğunda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarına ve merkezi Türkiye'de bulunan uluslararası kurullar ile bu kurulların yabancı uyruklu memurlarına ve resmi bir görev için yurda gelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabancı uyruklu kişilere ait taşıtlar, karşılıklı olmak şartiyle vergiden müstesna tutulmuştur:

Diğer taraftan maddenin (c) fıkrası hükmüne göre, bizzat malüller tarafından kullanılan özel tertibatlı olarak imal edilmiş taşıtlar vergiye tabi olmayacaklardır. Bu muafiyet hükmünün uygulanabilmesi için, taşıtı iktisap eden kimsenin malul olması, taşıtı bizzat kullanması ve iktisap edilen taşıtın mutlaka özel tertibatlı olarak imal edilmiş olması gerekmektedir.

III _ VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ:

Motorlu taşıtların vergileme ölçü ve hadleri, Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde tespit edilmiştir.

Buna göre,

a) Taksi olarak kullanılmayan Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları 5 inci maddede yer alan (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir. (Bahse konu taşıtların tanımları 2 inci maddenin 3, 4, 5 ve 6 numaralı bentlerinde yapılmıştır)

Mezkûr tarifede taşıtlar net ağırlıklarına göre gruplandırılmış ve yaşları itibariyle ödenecek vergiler hizalarında gösterilmiştir

Ayrıca 5 inci maddenin son fıkrası hükmü ile spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı vergi alınması esası getirilmiştir.

Spor veya lüks otomobillerin tespitine ilişkin uygulama ise Motorlu Taşıtlar Vergisi 1 Seri No. lu Genel Tebliği'nde belirtilen esaslara göre yapılacaktır.

b) Taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları ise 6 ncı maddede yer alan II sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir. Taksi olarak vergilendirilecek taşıtların ayrımında, 2 inci maddenin 2 numaralı bendinde belirtilen "Taksi" tarifi ile Kanunun 15 inci maddesinde yer alan uyma dikkate alınacaktır.(*)

II sayılı tarifede taşıtlar cins, net ağırlık veya istiap hadleri itibariyle tasnif edilmiş ve yaşları itibariyle ödenecek yıllık vergiler hizalarında gösterilmiştir.

c) Özel amaçla kullanılan, yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler 6 ncı maddede yer alan III sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir.

Tarifede, taşıtlar cins ve beygir gücü itibariyle gruplandırılarak, yaş itibariyle beher motor gücü birimi için ödenecek vergi miktar gösterilmiştir.

6 ncı madde hükmü i1e sadece özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler vergiye tabi tutulmak suretiyle (2 inci maddenin 8 numaralı bendinde yer alan tarif de gözönünde bulundurulduğunda) balıkçılık ve deniz taşımacılığı gibi ticari faaliyette kullanılan tekneler verginin kapsamı dışında bırakılmışlardır.

d) Türk kuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç olmak üzere uçak ve helikopterler 6 ncı maddede yer alan IV sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir.

Mezkûr tarifede taşıtlar azami kalkış ağırlığına ve yaşlarına göre vergilendirilmiş, azami kalkış ağırlığının tespitinde dikkate alınacak unsurlar ise Kanunun 2 inci maddesinin 13 numaralı bendinde belirtilmiştir.

IV _ MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI VE SONA ERMESİ:

A _ Mükellefiyetin başlaması:

Kanunun 7 inci maddesi hükmüne göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti verginin konusuna giren motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava taşıtları siciline kayıt ve tescili ile başlamaktadır.

B _ Mükellefiyetin sona ermesi:

Kanunun 8 inci maddesinde Motorlu Taşıtların, trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan, sivil hava vasıtaları siciline alt kayıtlarının silinmesi halinde, silinmeyi takip eden aybaşından itibaren mükellefiyetin sona ereceği hükme bağlanmıştır.

Kanunun 7 inci ve 8 inci maddelerinin uygulamasında bir değişiklik söz konusu değildir. Bu maddeler sadece Kanunun kapsamına alınan özel tekneler ile uçaklar ve helikopterlerin, kayıt ve tescili ile kayıtlarının silinmesini ifade edecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.

V _ VERGİNİN TARH VE TEBLİĞİ:

Verginin tarh ve tebliğine ilişkin 9 uncu maddede esasa müessir bir değişiklik yapılmamıştır. Sadece, birinci fıkradaki "Motorlu Kara Taşıtları Vergisi" ibaresi verginin kapsam değişikliği nedeniyle "Motorlu Taşıtlar Vergisi" olarak değiştirilmiştir.

Madde hükmüne göre; Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesince bütçe yılının ilk ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. Tarh olunan verginin bir defaya mahsus olmak üzere mükelleflere ihbarname ile tebliğ edilmesi gerekir. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe müteakip yıllar için mükelleflere ayrıca bir tebligat yapılması söz konusu olmayıp, vergi bütçe yılının ilk gününde tebliğ edilmiş sayılacaktır.

VI _ YIL İÇİNDE MÜKELLEFİYETE GİRİŞ VE ÇIKIŞ :

Yıl içinde mükellefiyete giriş ve çıkış hallerinde vergilendirme şeklini düzenleyen 10 uncu maddede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Anılan madde hükmüne göre, Bütçe yılı içinde ilgili sicile kayıt ve tescili yapılmak suretiyle mükellefiyete giren bir taşıtın, mükellefiyete girdiği ayı takip eden aybaşından itibaren vergiye tabi tutulması ve verginin bir ay içinde tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir.

Bütçe yılı içinde kayıt ve tescili silinmek suretiyle mükellefiyetten çıkan taşıtlar ise, kayıt ve tescilin silindiği ayın sonuna kadar vergiye tabi tutulacaklardır.((*) Güncelliği Kalmamıştır.*)

VII _ VERGİYE MÜESSİR DEĞİŞİKLİKLER:

Kanunun 11 inci maddesinde yıl içinde verginin arttırılması veya azaltılmasını gerektiren değişikliklerin, değişikliğin vukuunu takip eden aybaşından itibaren nazarı itibara alınacağı ve yeni duruma göre hesaplanan verginin mükellefe tebliğ olunacağı hükme bağlanmıştır. Ancak mali yıl içinde vukua gelecek yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinden nazara alınmayacaktır.

11 inci madde hükmünde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

VIII _ VERGİNİN ÖDENMESİ:

Kanunun 12 inci maddesinde bir değişiklik yapılmamış, sadece bu maddenin 1 inci fıkrasında geçen "Motorlu Kara Taşıtları Vergisi" ibaresi "Motorlu Taşıtlar Vergisi" olarak değiştirilmiştir.

Madde hükmüne göre Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairelerince Haziran ve Aralık ayları içinde iki eşit taksitte tahsil edilecektir.

Ancak, Haziran ayından sonra mükellefiyete giren taşıtlara ait verginin tamamı Aralık ayında, Aralık ayından sonra mükellefiyete girenlerin vergilerinin ise tahakkuk ettirildiği ay içerisinde ödenmesi icap etmektedir.

Bütçe yılı içinde mükellefiyetten çıkan taşıtın, mükellefiyetten çıktığı ayın sonuna kadar vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Yıl içinde mükellefiyetten çıkan taşıtın tahakkuk ettirilmiş yıllık vergisinden, kayıt ve tescilin silindiği ayı takip eden aylara isabet eden miktarı ödenmemişse terkin olunacak, ödenmişse, bir yıl içinde talep edilmek şartıyla mükellefine iade edilecektir.

Taksit ayı gelmeden veya taksit ayı içinde mükellefiyetten çıkan taşıtların vergileri ise taşıtın mükellefiyetten çıktığı ay içinde ödenecektir.

IX _ BİLDİRME VE SORUMLULUK:

Kanunun bildirme ve sorunluluğa ilişkin 13 üncü maddesinin;

1. (a) fıkrası hükmüne göre; Trafik, belediye veya liman sicil memurları ile Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicil memurları kayıt ve tescil ettikleri motorlu taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, nitelikleri ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı ve değişikliğin tespit olunduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

Bu mecburiyetleri yerine getirmeyen trafik, belediye veya liman sicil memurları ile Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicili memurları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 150 inci maddesinin 1-3 bendinde yazılı olanlar için uygulanan ceza hükmolunacaktır.

2. (b) fıkrası hükmüne göre; Motorlu Taşıtlar vergisi mükellefleri, adlarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, niteliklerini ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı veya değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

Bu mecburiyetlere riayet etmeyenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352 inci maddesine bağlı usulsüzlük cezalarına ait cetvelin (İhtar 2) sırasına göre ceza kesilecektir.

3. (c) fıkrası hükmüne göre;

a) Noterler, her türlü satış, devir ve temlik işlemlerini yapacağı motorlu taşıtların,

b) Trafik şube veya büro memurları, kayıt ve tescil işlemini gerçekleştirecekleri motorlu kara taşıtlarının,

c) Belediye ve liman sicil memurları, kayıt ve tescil edecekleri özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerin,

d) Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicil memurları, kayıt ve tescil edecekleri, Türk kuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olan uçak ve helikopterler dışında kalan uçak ve helikopterlerin,

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunun bulunup, bulunmadığını arayacaklar, vergi borcu olan taşıtlarla ilgili olarak herhangi bir satış devir, temlik veya kayıt ve tescil işlemi yapmayacaklardır.

4. (d) fıkrası hükmüne göre;

a) Motorlu Taşıtlarla ilgili fenni muayene komisyonları,

b) Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle ilgili liman ve deniz bölge müdürlükleri, belediyeler veya liman başkanlıkları,

c) Uçak ve helikopterlerle ilgili Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, taşıtların fenni muayenelerini yapmadan, denize veya uçuşa elverişli belgelerini vermeden önce motorlu taşıtlar vergisinin ödenip ödenmediğini araştırmak zorundadırlar.

Verginin ödendiği tevsik edilmeden ilgililer tarafından fenni muayene yapılmayacak, deniz veya uçuşa elverişlilik belgesi verilmeyecektir.

c ve d fıkralarında belirtilen zorunluluklara uymadan işlem yapanlar, ödenmeyen veya noksan ödenen vergilerden, mükellefle birlikte, müteselsilen sorumlu olacaklardır. Ancak bunlar sorumlu sıfatıyla ödemek mecburiyetinde kaldıkları vergiler dolayısiyle mükelleflere rücu hakkına sahip bulunmaktadırlar.

X _ GİDER KAYDEDİLMEME HALİ:

Kanunun 14 üncü maddesi hükmüne göre, 1 sayılı tarifede belirtilen otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile, III ve IV sayılı tarifelerde belirtilen özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle uçak ve helikopterlerden (ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler hariç) alınan vergi ve cezalar, gelir ve kurumlar vergileri matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir.

XI _ ŞEKLE RİAYET MECBURİYETİ:

Kanunun 15 inci maddesi hükmüne göre, taksi olarak kullanılan, yani taksimetre, tarife, pazarlık veya sair şekillerde tespit olunan ücretle yolcu taşıyan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtı sahipleri, bu taşıtlarını trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil ettirdikleri tarihten itibaren, plaka ile birlikte taksi kelimesini ifade eden (T) işareti takmaya, damalı kuşak çizdirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetlerden herhangi birine riayetsizlik halinde, riayetsizliğin devamı süresince bahse konu taşıtlardan 1 sayılı tarifeye göre vergi alınacaktır.

Tebliğ olunur.

(*) Güncelliği Kalmamıştır.

İçerik 1:




 
18/2/1963 gün ve 197 sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanununun bazı maddelerinde, 28/1l/1980 gün ve 2348, 26/3/1981 gün ve 2434 Sayılı Kanunlarla değişiklik yapılmış ve Kanunun adı "Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu" olarak değiştirilmiştir.

Bu nedenle, 197 sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanunu ile ilgili olarak bugüne kadar yayımlanmış bulunan genel tebliğ tebliğ ve iç genelgelerin tümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Yapılan değişiklikle özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile bazı istisnaları dışında, uçak ve helikopterler, verginin mevzuuna alınmak suretiyle kapsam genişletilmiş; buna paralel olarak, taşıtların cinslerine göre tarifeler düzenlenmiş; vergileme ölçü ve hadleri değiştirilmiş, Kanunda kullanılan tabirlerle ilgili yeni tanımlar yapılmış ; vergi güvenliğini sağlama açısından sorumluluklar ve buna ilişkin cezai müeyyideler konusunda yeni hükümler getirilmiş ve ayrıca bazı maddelerde de gerekli görülen düzenlemelere gidilmiştir.

Buna göre; Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili uygulamaların aşağıdaki esaslara göre yapılması gerekmektedir.

I _ VERGİNİN MEVZUU, MÜKELLEFİ VE TARİFLER:

A _ Verginin Mevzuu :

197 Sayılı Kanunun 1 inci maddesi hükmüne göre; 5 ve 6 ncı maddelerde yer alan;

a) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,

b) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler,

c) Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları,

Motorlu Taşıtlar Vergisine tabi bulunmaktadır.

Bu hüküm uyarınca;

_ Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan ve Kanunun 5 inci maddesinde yazılı (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları, 6 ncı maddede yazılı (II) sayılı tarifede yer alan ve taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile (I) sayılı tarife dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları;

_ Türk kuşu, Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç olmak üzere, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan ve Kanunun 6 ncı maddesinde yazılı IV sayılı tarifede yer alan uçak ve helikopterler;

_ Liman ve belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan ve Kanunun 6 ncı maddesinde yazılı III sayılı tarifede yer alan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler;

Verginin konusuna girmektedir.

B _ Kanunda yer alan tabirlerin tarifleri:

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda kullanılan bir kısım tabirlerin taşıdıkları anlamlar 2 inci maddede belirtilmiş, bunlar dışında kalan ve verginin uygulanmasına ilişkin diğer tabirlerin ise Trafik Kanunu, Tüzüğü, Türk Ticaret Kanunu ve Gümrük Tarife cetveline göre tesbit olunacağı hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, Kanunun uygulanması sırasında, 2 inci maddede yer alan tarifler nazarı dikkate alınacak, bunlar dışında kalan ve verginin uygulanmasiyle ilgili diğer tabirlerin taşıdıkları anlamlar ise atıf yapılan bahse konu mevzuata göre tesbit olunacaktır.

C _ Motorlu Taşıtlar Vergisinin Mükellefi:

Kanunun 3 üncü maddesi hükmüne göre, Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi, karayolları trafik sicili, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir.

II_ İSTİSNALAR:

Motorlu Taşıtlar Vergisinin istisnalara ilişkin 4 üncü maddesinde esasta bir değişiklik yapılmamış, ancak maddenin uygulamada sorunlar yaratan (a), (b), ve (c) fıkralarının hükümleri açıklığa kavuşturulmuştur.

Maddenin (a) fıkrasında, Kamu Tüzel Kişilerine ait istisnalar belirtilmiştir. Fıkra hükmüne göre, Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelerle köy tüzel kişiliklerince iktisap edilerek bu daire ve idareler adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar, Motorlu, Taşıtlar Vergisinden müstesna bulunmaktadır.

Şu kadar ki, fıkranın parantez içi hükmü gereğince, söz konusu Dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet Malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları istisnadan yararlanamayacaklardır.

Maddenin (b) fıkrası ile de, yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklariyle, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına (Fahri konsoloslar hariç) ve o devletin uyruğunda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarına ve merkezi Türkiye'de bulunan uluslararası kurullar ile bu kurulların yabancı uyruklu memurlarına ve resmi bir görev için yurda gelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabancı uyruklu kişilere ait taşıtlar, karşılıklı olmak şartiyle vergiden müstesna tutulmuştur:

Diğer taraftan maddenin (c) fıkrası hükmüne göre, bizzat malüller tarafından kullanılan özel tertibatlı olarak imal edilmiş taşıtlar vergiye tabi olmayacaklardır. Bu muafiyet hükmünün uygulanabilmesi için, taşıtı iktisap eden kimsenin malul olması, taşıtı bizzat kullanması ve iktisap edilen taşıtın mutlaka özel tertibatlı olarak imal edilmiş olması gerekmektedir.

III _ VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ:

Motorlu taşıtların vergileme ölçü ve hadleri, Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde tespit edilmiştir.

Buna göre,

a) Taksi olarak kullanılmayan Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları 5 inci maddede yer alan (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir. (Bahse konu taşıtların tanımları 2 inci maddenin 3, 4, 5 ve 6 numaralı bentlerinde yapılmıştır)

Mezkûr tarifede taşıtlar net ağırlıklarına göre gruplandırılmış ve yaşları itibariyle ödenecek vergiler hizalarında gösterilmiştir

Ayrıca 5 inci maddenin son fıkrası hükmü ile spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı vergi alınması esası getirilmiştir.

Spor veya lüks otomobillerin tespitine ilişkin uygulama ise Motorlu Taşıtlar Vergisi 1 Seri No. lu Genel Tebliği'nde belirtilen esaslara göre yapılacaktır.

b) Taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları ise 6 ncı maddede yer alan II sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir. Taksi olarak vergilendirilecek taşıtların ayrımında, 2 inci maddenin 2 numaralı bendinde belirtilen "Taksi" tarifi ile Kanunun 15 inci maddesinde yer alan uyma dikkate alınacaktır.(*)

II sayılı tarifede taşıtlar cins, net ağırlık veya istiap hadleri itibariyle tasnif edilmiş ve yaşları itibariyle ödenecek yıllık vergiler hizalarında gösterilmiştir.

c) Özel amaçla kullanılan, yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler 6 ncı maddede yer alan III sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir.

Tarifede, taşıtlar cins ve beygir gücü itibariyle gruplandırılarak, yaş itibariyle beher motor gücü birimi için ödenecek vergi miktar gösterilmiştir.

6 ncı madde hükmü i1e sadece özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler vergiye tabi tutulmak suretiyle (2 inci maddenin 8 numaralı bendinde yer alan tarif de gözönünde bulundurulduğunda) balıkçılık ve deniz taşımacılığı gibi ticari faaliyette kullanılan tekneler verginin kapsamı dışında bırakılmışlardır.

d) Türk kuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç olmak üzere uçak ve helikopterler 6 ncı maddede yer alan IV sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir.

Mezkûr tarifede taşıtlar azami kalkış ağırlığına ve yaşlarına göre vergilendirilmiş, azami kalkış ağırlığının tespitinde dikkate alınacak unsurlar ise Kanunun 2 inci maddesinin 13 numaralı bendinde belirtilmiştir.

IV _ MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI VE SONA ERMESİ:

A _ Mükellefiyetin başlaması:

Kanunun 7 inci maddesi hükmüne göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti verginin konusuna giren motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava taşıtları siciline kayıt ve tescili ile başlamaktadır.

B _ Mükellefiyetin sona ermesi:

Kanunun 8 inci maddesinde Motorlu Taşıtların, trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan, sivil hava vasıtaları siciline alt kayıtlarının silinmesi halinde, silinmeyi takip eden aybaşından itibaren mükellefiyetin sona ereceği hükme bağlanmıştır.

Kanunun 7 inci ve 8 inci maddelerinin uygulamasında bir değişiklik söz konusu değildir. Bu maddeler sadece Kanunun kapsamına alınan özel tekneler ile uçaklar ve helikopterlerin, kayıt ve tescili ile kayıtlarının silinmesini ifade edecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.

V _ VERGİNİN TARH VE TEBLİĞİ:

Verginin tarh ve tebliğine ilişkin 9 uncu maddede esasa müessir bir değişiklik yapılmamıştır. Sadece, birinci fıkradaki "Motorlu Kara Taşıtları Vergisi" ibaresi verginin kapsam değişikliği nedeniyle "Motorlu Taşıtlar Vergisi" olarak değiştirilmiştir.

Madde hükmüne göre; Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesince bütçe yılının ilk ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. Tarh olunan verginin bir defaya mahsus olmak üzere mükelleflere ihbarname ile tebliğ edilmesi gerekir. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe müteakip yıllar için mükelleflere ayrıca bir tebligat yapılması söz konusu olmayıp, vergi bütçe yılının ilk gününde tebliğ edilmiş sayılacaktır.

VI _ YIL İÇİNDE MÜKELLEFİYETE GİRİŞ VE ÇIKIŞ :

Yıl içinde mükellefiyete giriş ve çıkış hallerinde vergilendirme şeklini düzenleyen 10 uncu maddede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Anılan madde hükmüne göre, Bütçe yılı içinde ilgili sicile kayıt ve tescili yapılmak suretiyle mükellefiyete giren bir taşıtın, mükellefiyete girdiği ayı takip eden aybaşından itibaren vergiye tabi tutulması ve verginin bir ay içinde tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir.

Bütçe yılı içinde kayıt ve tescili silinmek suretiyle mükellefiyetten çıkan taşıtlar ise, kayıt ve tescilin silindiği ayın sonuna kadar vergiye tabi tutulacaklardır.((*) Güncelliği Kalmamıştır.*)

VII _ VERGİYE MÜESSİR DEĞİŞİKLİKLER:

Kanunun 11 inci maddesinde yıl içinde verginin arttırılması veya azaltılmasını gerektiren değişikliklerin, değişikliğin vukuunu takip eden aybaşından itibaren nazarı itibara alınacağı ve yeni duruma göre hesaplanan verginin mükellefe tebliğ olunacağı hükme bağlanmıştır. Ancak mali yıl içinde vukua gelecek yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinden nazara alınmayacaktır.

11 inci madde hükmünde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

VIII _ VERGİNİN ÖDENMESİ:

Kanunun 12 inci maddesinde bir değişiklik yapılmamış, sadece bu maddenin 1 inci fıkrasında geçen "Motorlu Kara Taşıtları Vergisi" ibaresi "Motorlu Taşıtlar Vergisi" olarak değiştirilmiştir.

Madde hükmüne göre Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairelerince Haziran ve Aralık ayları içinde iki eşit taksitte tahsil edilecektir.

Ancak, Haziran ayından sonra mükellefiyete giren taşıtlara ait verginin tamamı Aralık ayında, Aralık ayından sonra mükellefiyete girenlerin vergilerinin ise tahakkuk ettirildiği ay içerisinde ödenmesi icap etmektedir.

Bütçe yılı içinde mükellefiyetten çıkan taşıtın, mükellefiyetten çıktığı ayın sonuna kadar vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Yıl içinde mükellefiyetten çıkan taşıtın tahakkuk ettirilmiş yıllık vergisinden, kayıt ve tescilin silindiği ayı takip eden aylara isabet eden miktarı ödenmemişse terkin olunacak, ödenmişse, bir yıl içinde talep edilmek şartıyla mükellefine iade edilecektir.

Taksit ayı gelmeden veya taksit ayı içinde mükellefiyetten çıkan taşıtların vergileri ise taşıtın mükellefiyetten çıktığı ay içinde ödenecektir.

IX _ BİLDİRME VE SORUMLULUK:

Kanunun bildirme ve sorunluluğa ilişkin 13 üncü maddesinin;

1. (a) fıkrası hükmüne göre; Trafik, belediye veya liman sicil memurları ile Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicil memurları kayıt ve tescil ettikleri motorlu taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, nitelikleri ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı ve değişikliğin tespit olunduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

Bu mecburiyetleri yerine getirmeyen trafik, belediye veya liman sicil memurları ile Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicili memurları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 150 inci maddesinin 1-3 bendinde yazılı olanlar için uygulanan ceza hükmolunacaktır.

2. (b) fıkrası hükmüne göre; Motorlu Taşıtlar vergisi mükellefleri, adlarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, niteliklerini ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı veya değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

Bu mecburiyetlere riayet etmeyenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352 inci maddesine bağlı usulsüzlük cezalarına ait cetvelin (İhtar 2) sırasına göre ceza kesilecektir.

3. (c) fıkrası hükmüne göre;

a) Noterler, her türlü satış, devir ve temlik işlemlerini yapacağı motorlu taşıtların,

b) Trafik şube veya büro memurları, kayıt ve tescil işlemini gerçekleştirecekleri motorlu kara taşıtlarının,

c) Belediye ve liman sicil memurları, kayıt ve tescil edecekleri özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerin,

d) Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicil memurları, kayıt ve tescil edecekleri, Türk kuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olan uçak ve helikopterler dışında kalan uçak ve helikopterlerin,

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunun bulunup, bulunmadığını arayacaklar, vergi borcu olan taşıtlarla ilgili olarak herhangi bir satış devir, temlik veya kayıt ve tescil işlemi yapmayacaklardır.

4. (d) fıkrası hükmüne göre;

a) Motorlu Taşıtlarla ilgili fenni muayene komisyonları,

b) Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle ilgili liman ve deniz bölge müdürlükleri, belediyeler veya liman başkanlıkları,

c) Uçak ve helikopterlerle ilgili Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, taşıtların fenni muayenelerini yapmadan, denize veya uçuşa elverişli belgelerini vermeden önce motorlu taşıtlar vergisinin ödenip ödenmediğini araştırmak zorundadırlar.

Verginin ödendiği tevsik edilmeden ilgililer tarafından fenni muayene yapılmayacak, deniz veya uçuşa elverişlilik belgesi verilmeyecektir.

c ve d fıkralarında belirtilen zorunluluklara uymadan işlem yapanlar, ödenmeyen veya noksan ödenen vergilerden, mükellefle birlikte, müteselsilen sorumlu olacaklardır. Ancak bunlar sorumlu sıfatıyla ödemek mecburiyetinde kaldıkları vergiler dolayısiyle mükelleflere rücu hakkına sahip bulunmaktadırlar.

X _ GİDER KAYDEDİLMEME HALİ:

Kanunun 14 üncü maddesi hükmüne göre, 1 sayılı tarifede belirtilen otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile, III ve IV sayılı tarifelerde belirtilen özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle uçak ve helikopterlerden (ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler hariç) alınan vergi ve cezalar, gelir ve kurumlar vergileri matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir.

XI _ ŞEKLE RİAYET MECBURİYETİ:

Kanunun 15 inci maddesi hükmüne göre, taksi olarak kullanılan, yani taksimetre, tarife, pazarlık veya sair şekillerde tespit olunan ücretle yolcu taşıyan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtı sahipleri, bu taşıtlarını trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil ettirdikleri tarihten itibaren, plaka ile birlikte taksi kelimesini ifade eden (T) işareti takmaya, damalı kuşak çizdirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetlerden herhangi birine riayetsizlik halinde, riayetsizliğin devamı süresince bahse konu taşıtlardan 1 sayılı tarifeye göre vergi alınacaktır.

Tebliğ olunur.

(*) Güncelliği Kalmamıştır.

İçerik 2:




 
18/2/1963 gün ve 197 sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanununun bazı maddelerinde, 28/1l/1980 gün ve 2348, 26/3/1981 gün ve 2434 Sayılı Kanunlarla değişiklik yapılmış ve Kanunun adı "Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu" olarak değiştirilmiştir.

Bu nedenle, 197 sayılı Motorlu Kara Taşıtları Vergisi Kanunu ile ilgili olarak bugüne kadar yayımlanmış bulunan genel tebliğ tebliğ ve iç genelgelerin tümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Yapılan değişiklikle özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile bazı istisnaları dışında, uçak ve helikopterler, verginin mevzuuna alınmak suretiyle kapsam genişletilmiş; buna paralel olarak, taşıtların cinslerine göre tarifeler düzenlenmiş; vergileme ölçü ve hadleri değiştirilmiş, Kanunda kullanılan tabirlerle ilgili yeni tanımlar yapılmış ; vergi güvenliğini sağlama açısından sorumluluklar ve buna ilişkin cezai müeyyideler konusunda yeni hükümler getirilmiş ve ayrıca bazı maddelerde de gerekli görülen düzenlemelere gidilmiştir.

Buna göre; Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili uygulamaların aşağıdaki esaslara göre yapılması gerekmektedir.

I _ VERGİNİN MEVZUU, MÜKELLEFİ VE TARİFLER:

A _ Verginin Mevzuu :

197 Sayılı Kanunun 1 inci maddesi hükmüne göre; 5 ve 6 ncı maddelerde yer alan;

a) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,

b) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler,

c) Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları,

Motorlu Taşıtlar Vergisine tabi bulunmaktadır.

Bu hüküm uyarınca;

_ Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan ve Kanunun 5 inci maddesinde yazılı (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları, 6 ncı maddede yazılı (II) sayılı tarifede yer alan ve taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile (I) sayılı tarife dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları;

_ Türk kuşu, Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç olmak üzere, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan ve Kanunun 6 ncı maddesinde yazılı IV sayılı tarifede yer alan uçak ve helikopterler;

_ Liman ve belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan ve Kanunun 6 ncı maddesinde yazılı III sayılı tarifede yer alan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler;

Verginin konusuna girmektedir.

B _ Kanunda yer alan tabirlerin tarifleri:

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda kullanılan bir kısım tabirlerin taşıdıkları anlamlar 2 inci maddede belirtilmiş, bunlar dışında kalan ve verginin uygulanmasına ilişkin diğer tabirlerin ise Trafik Kanunu, Tüzüğü, Türk Ticaret Kanunu ve Gümrük Tarife cetveline göre tesbit olunacağı hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, Kanunun uygulanması sırasında, 2 inci maddede yer alan tarifler nazarı dikkate alınacak, bunlar dışında kalan ve verginin uygulanmasiyle ilgili diğer tabirlerin taşıdıkları anlamlar ise atıf yapılan bahse konu mevzuata göre tesbit olunacaktır.

C _ Motorlu Taşıtlar Vergisinin Mükellefi:

Kanunun 3 üncü maddesi hükmüne göre, Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi, karayolları trafik sicili, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir.

II_ İSTİSNALAR:

Motorlu Taşıtlar Vergisinin istisnalara ilişkin 4 üncü maddesinde esasta bir değişiklik yapılmamış, ancak maddenin uygulamada sorunlar yaratan (a), (b), ve (c) fıkralarının hükümleri açıklığa kavuşturulmuştur.

Maddenin (a) fıkrasında, Kamu Tüzel Kişilerine ait istisnalar belirtilmiştir. Fıkra hükmüne göre, Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelerle köy tüzel kişiliklerince iktisap edilerek bu daire ve idareler adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar, Motorlu, Taşıtlar Vergisinden müstesna bulunmaktadır.

Şu kadar ki, fıkranın parantez içi hükmü gereğince, söz konusu Dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet Malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları istisnadan yararlanamayacaklardır.

Maddenin (b) fıkrası ile de, yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklariyle, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına (Fahri konsoloslar hariç) ve o devletin uyruğunda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarına ve merkezi Türkiye'de bulunan uluslararası kurullar ile bu kurulların yabancı uyruklu memurlarına ve resmi bir görev için yurda gelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabancı uyruklu kişilere ait taşıtlar, karşılıklı olmak şartiyle vergiden müstesna tutulmuştur:

Diğer taraftan maddenin (c) fıkrası hükmüne göre, bizzat malüller tarafından kullanılan özel tertibatlı olarak imal edilmiş taşıtlar vergiye tabi olmayacaklardır. Bu muafiyet hükmünün uygulanabilmesi için, taşıtı iktisap eden kimsenin malul olması, taşıtı bizzat kullanması ve iktisap edilen taşıtın mutlaka özel tertibatlı olarak imal edilmiş olması gerekmektedir.

III _ VERGİLEME ÖLÇÜ VE HADLERİ:

Motorlu taşıtların vergileme ölçü ve hadleri, Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde tespit edilmiştir.

Buna göre,

a) Taksi olarak kullanılmayan Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları 5 inci maddede yer alan (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir. (Bahse konu taşıtların tanımları 2 inci maddenin 3, 4, 5 ve 6 numaralı bentlerinde yapılmıştır)

Mezkûr tarifede taşıtlar net ağırlıklarına göre gruplandırılmış ve yaşları itibariyle ödenecek vergiler hizalarında gösterilmiştir

Ayrıca 5 inci maddenin son fıkrası hükmü ile spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı vergi alınması esası getirilmiştir.

Spor veya lüks otomobillerin tespitine ilişkin uygulama ise Motorlu Taşıtlar Vergisi 1 Seri No. lu Genel Tebliği'nde belirtilen esaslara göre yapılacaktır.

b) Taksi olarak kullanılan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları dışında kalan bilumum motorlu kara taşıtları ise 6 ncı maddede yer alan II sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir. Taksi olarak vergilendirilecek taşıtların ayrımında, 2 inci maddenin 2 numaralı bendinde belirtilen "Taksi" tarifi ile Kanunun 15 inci maddesinde yer alan uyma dikkate alınacaktır.(*)

II sayılı tarifede taşıtlar cins, net ağırlık veya istiap hadleri itibariyle tasnif edilmiş ve yaşları itibariyle ödenecek yıllık vergiler hizalarında gösterilmiştir.

c) Özel amaçla kullanılan, yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler 6 ncı maddede yer alan III sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir.

Tarifede, taşıtlar cins ve beygir gücü itibariyle gruplandırılarak, yaş itibariyle beher motor gücü birimi için ödenecek vergi miktar gösterilmiştir.

6 ncı madde hükmü i1e sadece özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler vergiye tabi tutulmak suretiyle (2 inci maddenin 8 numaralı bendinde yer alan tarif de gözönünde bulundurulduğunda) balıkçılık ve deniz taşımacılığı gibi ticari faaliyette kullanılan tekneler verginin kapsamı dışında bırakılmışlardır.

d) Türk kuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olanlar hariç olmak üzere uçak ve helikopterler 6 ncı maddede yer alan IV sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir.

Mezkûr tarifede taşıtlar azami kalkış ağırlığına ve yaşlarına göre vergilendirilmiş, azami kalkış ağırlığının tespitinde dikkate alınacak unsurlar ise Kanunun 2 inci maddesinin 13 numaralı bendinde belirtilmiştir.

IV _ MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI VE SONA ERMESİ:

A _ Mükellefiyetin başlaması:

Kanunun 7 inci maddesi hükmüne göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti verginin konusuna giren motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava taşıtları siciline kayıt ve tescili ile başlamaktadır.

B _ Mükellefiyetin sona ermesi:

Kanunun 8 inci maddesinde Motorlu Taşıtların, trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan, sivil hava vasıtaları siciline alt kayıtlarının silinmesi halinde, silinmeyi takip eden aybaşından itibaren mükellefiyetin sona ereceği hükme bağlanmıştır.

Kanunun 7 inci ve 8 inci maddelerinin uygulamasında bir değişiklik söz konusu değildir. Bu maddeler sadece Kanunun kapsamına alınan özel tekneler ile uçaklar ve helikopterlerin, kayıt ve tescili ile kayıtlarının silinmesini ifade edecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.

V _ VERGİNİN TARH VE TEBLİĞİ:

Verginin tarh ve tebliğine ilişkin 9 uncu maddede esasa müessir bir değişiklik yapılmamıştır. Sadece, birinci fıkradaki "Motorlu Kara Taşıtları Vergisi" ibaresi verginin kapsam değişikliği nedeniyle "Motorlu Taşıtlar Vergisi" olarak değiştirilmiştir.

Madde hükmüne göre; Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesince bütçe yılının ilk ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. Tarh olunan verginin bir defaya mahsus olmak üzere mükelleflere ihbarname ile tebliğ edilmesi gerekir. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe müteakip yıllar için mükelleflere ayrıca bir tebligat yapılması söz konusu olmayıp, vergi bütçe yılının ilk gününde tebliğ edilmiş sayılacaktır.

VI _ YIL İÇİNDE MÜKELLEFİYETE GİRİŞ VE ÇIKIŞ :

Yıl içinde mükellefiyete giriş ve çıkış hallerinde vergilendirme şeklini düzenleyen 10 uncu maddede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Anılan madde hükmüne göre, Bütçe yılı içinde ilgili sicile kayıt ve tescili yapılmak suretiyle mükellefiyete giren bir taşıtın, mükellefiyete girdiği ayı takip eden aybaşından itibaren vergiye tabi tutulması ve verginin bir ay içinde tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir.

Bütçe yılı içinde kayıt ve tescili silinmek suretiyle mükellefiyetten çıkan taşıtlar ise, kayıt ve tescilin silindiği ayın sonuna kadar vergiye tabi tutulacaklardır.((*) Güncelliği Kalmamıştır.*)

VII _ VERGİYE MÜESSİR DEĞİŞİKLİKLER:

Kanunun 11 inci maddesinde yıl içinde verginin arttırılması veya azaltılmasını gerektiren değişikliklerin, değişikliğin vukuunu takip eden aybaşından itibaren nazarı itibara alınacağı ve yeni duruma göre hesaplanan verginin mükellefe tebliğ olunacağı hükme bağlanmıştır. Ancak mali yıl içinde vukua gelecek yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinden nazara alınmayacaktır.

11 inci madde hükmünde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

VIII _ VERGİNİN ÖDENMESİ:

Kanunun 12 inci maddesinde bir değişiklik yapılmamış, sadece bu maddenin 1 inci fıkrasında geçen "Motorlu Kara Taşıtları Vergisi" ibaresi "Motorlu Taşıtlar Vergisi" olarak değiştirilmiştir.

Madde hükmüne göre Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairelerince Haziran ve Aralık ayları içinde iki eşit taksitte tahsil edilecektir.

Ancak, Haziran ayından sonra mükellefiyete giren taşıtlara ait verginin tamamı Aralık ayında, Aralık ayından sonra mükellefiyete girenlerin vergilerinin ise tahakkuk ettirildiği ay içerisinde ödenmesi icap etmektedir.

Bütçe yılı içinde mükellefiyetten çıkan taşıtın, mükellefiyetten çıktığı ayın sonuna kadar vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Yıl içinde mükellefiyetten çıkan taşıtın tahakkuk ettirilmiş yıllık vergisinden, kayıt ve tescilin silindiği ayı takip eden aylara isabet eden miktarı ödenmemişse terkin olunacak, ödenmişse, bir yıl içinde talep edilmek şartıyla mükellefine iade edilecektir.

Taksit ayı gelmeden veya taksit ayı içinde mükellefiyetten çıkan taşıtların vergileri ise taşıtın mükellefiyetten çıktığı ay içinde ödenecektir.

IX _ BİLDİRME VE SORUMLULUK:

Kanunun bildirme ve sorunluluğa ilişkin 13 üncü maddesinin;

1. (a) fıkrası hükmüne göre; Trafik, belediye veya liman sicil memurları ile Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicil memurları kayıt ve tescil ettikleri motorlu taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, nitelikleri ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı ve değişikliğin tespit olunduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

Bu mecburiyetleri yerine getirmeyen trafik, belediye veya liman sicil memurları ile Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicili memurları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 150 inci maddesinin 1-3 bendinde yazılı olanlar için uygulanan ceza hükmolunacaktır.

2. (b) fıkrası hükmüne göre; Motorlu Taşıtlar vergisi mükellefleri, adlarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan taşıtları, bu taşıtların cins, nevi, niteliklerini ve kullanış maksatları ile verginin alınmasına esas olabilecek diğer bilgileri ve bunlarda vukua gelen değişiklikleri, kayıt ve tescilin yapıldığı veya değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

Bu mecburiyetlere riayet etmeyenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352 inci maddesine bağlı usulsüzlük cezalarına ait cetvelin (İhtar 2) sırasına göre ceza kesilecektir.

3. (c) fıkrası hükmüne göre;

a) Noterler, her türlü satış, devir ve temlik işlemlerini yapacağı motorlu taşıtların,

b) Trafik şube veya büro memurları, kayıt ve tescil işlemini gerçekleştirecekleri motorlu kara taşıtlarının,

c) Belediye ve liman sicil memurları, kayıt ve tescil edecekleri özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerin,

d) Ulaştırma Bakanlığı sivil hava vasıtaları sicil memurları, kayıt ve tescil edecekleri, Türk kuşu, Türk Hava Kurumu, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait olan uçak ve helikopterler dışında kalan uçak ve helikopterlerin,

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunun bulunup, bulunmadığını arayacaklar, vergi borcu olan taşıtlarla ilgili olarak herhangi bir satış devir, temlik veya kayıt ve tescil işlemi yapmayacaklardır.

4. (d) fıkrası hükmüne göre;

a) Motorlu Taşıtlarla ilgili fenni muayene komisyonları,

b) Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle ilgili liman ve deniz bölge müdürlükleri, belediyeler veya liman başkanlıkları,

c) Uçak ve helikopterlerle ilgili Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, taşıtların fenni muayenelerini yapmadan, denize veya uçuşa elverişli belgelerini vermeden önce motorlu taşıtlar vergisinin ödenip ödenmediğini araştırmak zorundadırlar.

Verginin ödendiği tevsik edilmeden ilgililer tarafından fenni muayene yapılmayacak, deniz veya uçuşa elverişlilik belgesi verilmeyecektir.

c ve d fıkralarında belirtilen zorunluluklara uymadan işlem yapanlar, ödenmeyen veya noksan ödenen vergilerden, mükellefle birlikte, müteselsilen sorumlu olacaklardır. Ancak bunlar sorumlu sıfatıyla ödemek mecburiyetinde kaldıkları vergiler dolayısiyle mükelleflere rücu hakkına sahip bulunmaktadırlar.

X _ GİDER KAYDEDİLMEME HALİ:

Kanunun 14 üncü maddesi hükmüne göre, 1 sayılı tarifede belirtilen otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları ile, III ve IV sayılı tarifelerde belirtilen özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerle uçak ve helikopterlerden (ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler hariç) alınan vergi ve cezalar, gelir ve kurumlar vergileri matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir.

XI _ ŞEKLE RİAYET MECBURİYETİ:

Kanunun 15 inci maddesi hükmüne göre, taksi olarak kullanılan, yani taksimetre, tarife, pazarlık veya sair şekillerde tespit olunan ücretle yolcu taşıyan otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtı sahipleri, bu taşıtlarını trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil ettirdikleri tarihten itibaren, plaka ile birlikte taksi kelimesini ifade eden (T) işareti takmaya, damalı kuşak çizdirmeye mecburdurlar. Bu mecburiyetlerden herhangi birine riayetsizlik halinde, riayetsizliğin devamı süresince bahse konu taşıtlardan 1 sayılı tarifeye göre vergi alınacaktır.

Tebliğ olunur.

(*) Güncelliği Kalmamıştır.

Resmi Gazete No: 26864 Resmi Gazete Tarihi: Cuma, 2 Mayıs, 2008 Adı: UID: niPkgdy8UQoWgSYz
İçerik:

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun1, 25/5/1997 tarihli ve 22999 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4262 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile değiştirilen 20 nci maddesinin (d) bendinin 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu2 hükümleri açısından uygulanmasına ilişkin açıklamalar 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği3 ile yapılmıştır.

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan;

- Söz konusu değişikliğin yapıldığı 25/5/1997 tarihinden önce noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtların alıcıları tarafından ilgili trafik tescil şube veya bürolarında adlarına tescil kaydı yaptırılmaması nedeniyle, bu taşıtlara ilişkin motorlu taşıtlar vergilerinin satıcılar adına tahakkuk ettirilmeye devam edildiği ve satıcılardan cebren tahsil edilmesi yoluna gidildiği, yapılan tahakkuklar ile cebri takibatların satıcılar tarafından dava konusu edildiği,

- 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "III- İLGİLİ VERGİ DAİRELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünde yer alan açıklamalara göre yapılan işlemlerde, başka bir yere nakil giden taşıtların trafik tescil kaydı ile bu taşıtlardan dolayı tesis edilen motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydının farklı yerlerde bulunması nedeniyle sorunlar yaşandığı,

anlaşılmaktadır.

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) bendinde değişiklik yapılmadan önceki dönemlerde noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlardan dolayı yaşanan sorunlar ile anılan Kanun maddesinde değişikliğin yapıldığı 25/5/1997 tarihinden itibaren noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydına ilişkin açıklamalar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

1. 25/5/1997 Tarihinden Önce Noter Satış Senedi ile Satışı Yapılan Taşıtlara İlişkin İşlemler

1.1. Mükellefiyetin Başlaması ve Sona Ermesine İlişkin Mevzuat

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin 4262 sayılı Kanunla değişmeden önceki (d) bendinde;

"Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.

Bu satış noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tekemmülünü müteakip en geç yedi iş günü içinde ilgili tescil kuruluşuna bildirilir."

hükmü yer almaktaydı.

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin 4262 sayılı Kanunla değişik (d) bendinde,

"d) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.

Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç 15 iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne bildirilir. Noterlerin vergi dairesi müdürlüklerine satış işlemlerini bildirmesi üzerine, intikal eden araçların vergi kayıtları, satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca önceki malikin vergi mükellefiyetine son verilir. Ayrıca, yeni malik adına vergi mükellefiyeti tesis edilir.

Tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Aracın trafikten men edildiği yer tescil kuruluşunda, aracın alıcı adına tescil işlemleri yaptırılır. Bu süre içinde araçta veya taşınan yükte meydana gelecek zararlar, yeni araç sahibine aittir.

Noterlerce yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir."

hükmü yer almaktadır.

Söz konusu maddenin (e) bendinde ise, tescilli araçları satın veya devir alanların, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içinde adlarına tescil belgesi almak zorunda oldukları belirtilmiştir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefinin; trafik, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler olduğu hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun 7 ve 8 inci maddeleri uyarınca, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, taşıtın ilgili sicile kaydıyla başlamakta, tescil kaydının silinmesiyle de sona ermektedir.

25/5/1997 tarihinden önce noter satış senediyle satışı yapılan, ancak trafik tescil kaydı halen satıcı adına devam eden taşıtlara ilişkin olarak yapılacak motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı değişiklikleri ile satıcının mükellefiyetinin noter satış senedi tarihi itibarıyla sona ereceği yönünde verilmiş mahkeme kararı üzerine vergi dairelerince yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

1.2. Mükellefiyetin Başlatılması ve Sona Erdirilmesine İlişkin Vergi Dairelerince Yapılacak İşlemler

Satıcı adına olan trafik tescil kaydının noter satış senedi tarihi itibarıyla silinip aynı tarih itibarıyla alıcı adına yapıldığını bildirir formun, trafik tescil şube veya bürosu tarafından taşıtın trafik tescil kaydının bulunduğu yerdeki vergi dairesine intikal ettirilmesi halinde, noter satış senedinin düzenlendiği tarih esas alınarak satıcının mükellefiyetine son verilecek, aynı plaka numarasında alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak ve motorlu taşıtlar vergisine ilişkin tahakkuklar verilecektir.

Alıcının iş veya ikametgâh adresinin, taşıtın trafik tescil kaydının bulunduğu yerden farklı bir yerde olması halinde de yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilecektir. Bu aşamada alıcının iş veya ikametgâh adresinin bulunduğu yer vergi dairesince herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetlerine ilişkin değişiklikler alıcı ve satıcının bilinen adreslerine tarih belirtilmek suretiyle bildirilecektir.

İhtilaf konusu yapılmış olaylarda, noter satış senedinin düzenlendiği tarih itibarıyla satıcının mükellefiyetinin sona erdirileceğine ilişkin mahkeme kararının ilgili vergi dairesine intikal etmesi halinde ise, mahkeme kararının gereği yapıldıktan sonra taşıta ait trafik tescil kaydının alıcı adına yapılabilmesi amacıyla yetkili trafik tescil şube veya bürosuna başvurması gerektiği hususunda satıcıya bilgi verilecektir.

Noter satış senedinde beyan ettiği adresi, taşıtın tescilli olduğu yerden farklı bir yerde bulunan alıcının, bulunduğu yerdeki trafik tescil şube veya bürosuna daha sonra başvurarak taşıtı kendi adına tescil ettirmesi halinde, ilgili trafik tescil şube veya bürosu tarafından yeni plaka numarasına göre düzenlenecek olan formun ilgili vergi dairesine gönderilmesi üzerine, vergi dairesince alıcı adına tescilin yapıldığı tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak, durum taşıtın nakil geldiği (önceki plakasının bulunduğu) yerdeki vergi dairesine bildirilecektir.

Taşıtın nakil geldiği yerdeki vergi dairesi ise alıcıya ait motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını, taşıtın nakil gittiği yerdeki yeni tescil tarihini takip eden dönemin başından itibaren sona erdirecektir.

1.3. Zamanaşımı, Mahsup ve İade İşlemleri

Yapılan açıklamalar doğrultusunda alıcı ve satıcı adına yapılacak olan motorlu taşıtlar vergisi tarh, tahakkuk, tahsil, düzeltme ve iade işlemlerinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu4 ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda5 yer alan zamanaşımı sürelerine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulacaktır.

Re'sen değiştirilen tescil kaydına bağlı olarak yapılan mükellefiyet değişikliği işlemi tarihinden önce ödenen motorlu taşıtlar vergilerinin;

- Satıcılar tarafından ödenmiş olması ve bu durumun tevsik edilerek başvurulması kaydıyla 6183 sayılı Kanunun 23 üncü madde hükmü de dikkate alınmak suretiyle satıcılara red ve iade edilmesi,

- Satıcıların kendileri tarafından ödenmediğinin bildirilmesi halinde, alıcılar tarafından ödendiğinin kabul edilerek, alıcı adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi borçlarına ödeme tarihi itibarıyla mahsup edilmesi,

gerekmektedir.

Mahkemeler tarafından satıcının mükellefiyetinin noter satış senedi tarihi itibarıyla sona erdirilmesine karar verilmesi halinde, noter satış senedi tarihinden sonra satıcı adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergileri ile gecikme zamlarının satıcıdan aranılmayacağı tabiidir.

1.4. Düzeltme Yapılamayacak Dönemlere İlişkin Yapılacak İşlemler

Düzeltme zamanaşımına uğramış olan dönemlere ilişkin tahakkuk ve düzeltme işlemleri yapılamayacağından, re'sen yapılan tescil değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen mükellefiyet değişikliği işlemlerinde;

- Bu dönemler için alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilmemesi,

- Satıcı adına tahakkuk ettirilmiş ancak tahsil zamanaşımına uğramamış olan vergilerin de terkin edilmemesi

gerekmektedir.

2. 25/5/1997 Tarihinden Sonra Noter Satış Senedi İle Satışı Yapılan Taşıtlara İlişkin İşlemler

Noterler tarafından ilgili vergi dairelerine gönderilen noter satış senedinde yer alan, alıcının iş veya ikametgah adresine bakılmaksızın taşıtın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydının bulunduğu vergi dairesi tarafından noter satış senedinin düzenlendiği tarih esas alınarak aynı plaka numarasından alıcının motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak, satıcının mükellefiyetine son verilecektir.

             Noterler tarafından ilgili vergi dairelerine gönderilen noter satış senedinde, alıcının adresinin bulunduğu yer ile satıcının adresinin bulunduğu yerin farklı olduğu durumlarda, alıcının adresinin bulunduğu yerin ilgili vergi dairesine gönderilen noter satış senedi üzerine alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılmayıp, o yerin trafik tescil şube veya bürosundan alıcı adına kayıt ve tescilin yapıldığını belirten formun gelmesi beklenecektir. Söz konusu formda yer alan bilgiler doğrultusunda tescil kaydının yapıldığı tarih itibarıyla alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir.

Vergi daireleri, kendilerine gönderilen noter satış senedine istinaden yapmış oldukları mükellefiyetin başlaması ve sona erdirilmesi işlemlerine esas olan bilgileri, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin6 30 uncu maddesinin (ğ) bendinde yer alan açıklamalar gereğince, taşıtın tescilini yapan trafik tescil şube veya bürosunca gönderilen formlardaki bilgilerle karşılaştıracaklar ve motorlu taşıtlar vergisi kütüğüne işleyeceklerdir.

Trafik tescil şube veya bürolarından gönderilen formlardaki bilgiler ile vergi dairelerindeki bilgiler arasında herhangi bir farklılığın olması halinde, ilgili trafik tescil şube veya bürosundan çelişkinin giderilmesi istenecek ve kayıtlar arasında uygunluk sağlanacaktır.

Mükellefiyetin başlatılması ve sona erdirilmesi işlemlerinde, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 7 ve 8 inci maddelerinde belirtilen dönemler dikkate alınacaktır.

Bu bölümde yapılan açıklamalar, 25/5/1997 tarihinden bu Tebliğin yayımı tarihine kadar noter satış senedi ile satışı yapılıp da henüz motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı başlatılmayan taşıtlar için de geçerlidir.

13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin;

- "I - NOTERLER TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünün (2/c) kısmı "Alıcı tarafından taşıtın hangi il trafiğine kayıt ve tescil ettirileceğini, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin (b) bendindeki;

"Araç sahiplerinin araçlarını iş veya ikametlerinin bulunduğu yerdeki tescil kuruluşunda tescil ettirmeleri esastır." şeklinde,

- "II - TRAFİK ŞUBE VEYA BÜROLARINCA YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünün birinci paragrafında yer alan "Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin 9 uncu bendindeki" ifadesi "30 uncu maddesinin (ğ) bendindeki" şeklinde

değiştirilmiş,

- "III - İLGİLİ VERGİ DAİRESİNCE YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.

-----------

1   18/10/1983 tarihli ve 18195 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

2   23/2/1963 tarihli ve 11342 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

3   26/7/1997 tarihli ve 23061 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

4   10/1/1961 tarihli ve 10703 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

5   28/7/1953 tarihli ve 8469 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

6   18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

İçerik 1:

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun1, 25/5/1997 tarihli ve 22999 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4262 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile değiştirilen 20 nci maddesinin (d) bendinin 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu2 hükümleri açısından uygulanmasına ilişkin açıklamalar 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği3 ile yapılmıştır.

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan;

- Söz konusu değişikliğin yapıldığı 25/5/1997 tarihinden önce noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtların alıcıları tarafından ilgili trafik tescil şube veya bürolarında adlarına tescil kaydı yaptırılmaması nedeniyle, bu taşıtlara ilişkin motorlu taşıtlar vergilerinin satıcılar adına tahakkuk ettirilmeye devam edildiği ve satıcılardan cebren tahsil edilmesi yoluna gidildiği, yapılan tahakkuklar ile cebri takibatların satıcılar tarafından dava konusu edildiği,

- 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "III- İLGİLİ VERGİ DAİRELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünde yer alan açıklamalara göre yapılan işlemlerde, başka bir yere nakil giden taşıtların trafik tescil kaydı ile bu taşıtlardan dolayı tesis edilen motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydının farklı yerlerde bulunması nedeniyle sorunlar yaşandığı,

anlaşılmaktadır.

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) bendinde değişiklik yapılmadan önceki dönemlerde noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlardan dolayı yaşanan sorunlar ile anılan Kanun maddesinde değişikliğin yapıldığı 25/5/1997 tarihinden itibaren noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydına ilişkin açıklamalar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

1. 25/5/1997 Tarihinden Önce Noter Satış Senedi ile Satışı Yapılan Taşıtlara İlişkin İşlemler

1.1. Mükellefiyetin Başlaması ve Sona Ermesine İlişkin Mevzuat

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin 4262 sayılı Kanunla değişmeden önceki (d) bendinde;

"Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.

Bu satış noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tekemmülünü müteakip en geç yedi iş günü içinde ilgili tescil kuruluşuna bildirilir."

hükmü yer almaktaydı.

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin 4262 sayılı Kanunla değişik (d) bendinde,

"d) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.

Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç 15 iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne bildirilir. Noterlerin vergi dairesi müdürlüklerine satış işlemlerini bildirmesi üzerine, intikal eden araçların vergi kayıtları, satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca önceki malikin vergi mükellefiyetine son verilir. Ayrıca, yeni malik adına vergi mükellefiyeti tesis edilir.

Tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Aracın trafikten men edildiği yer tescil kuruluşunda, aracın alıcı adına tescil işlemleri yaptırılır. Bu süre içinde araçta veya taşınan yükte meydana gelecek zararlar, yeni araç sahibine aittir.

Noterlerce yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir."

hükmü yer almaktadır.

Söz konusu maddenin (e) bendinde ise, tescilli araçları satın veya devir alanların, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içinde adlarına tescil belgesi almak zorunda oldukları belirtilmiştir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefinin; trafik, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler olduğu hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun 7 ve 8 inci maddeleri uyarınca, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, taşıtın ilgili sicile kaydıyla başlamakta, tescil kaydının silinmesiyle de sona ermektedir.

25/5/1997 tarihinden önce noter satış senediyle satışı yapılan, ancak trafik tescil kaydı halen satıcı adına devam eden taşıtlara ilişkin olarak yapılacak motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı değişiklikleri ile satıcının mükellefiyetinin noter satış senedi tarihi itibarıyla sona ereceği yönünde verilmiş mahkeme kararı üzerine vergi dairelerince yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

1.2. Mükellefiyetin Başlatılması ve Sona Erdirilmesine İlişkin Vergi Dairelerince Yapılacak İşlemler

Satıcı adına olan trafik tescil kaydının noter satış senedi tarihi itibarıyla silinip aynı tarih itibarıyla alıcı adına yapıldığını bildirir formun, trafik tescil şube veya bürosu tarafından taşıtın trafik tescil kaydının bulunduğu yerdeki vergi dairesine intikal ettirilmesi halinde, noter satış senedinin düzenlendiği tarih esas alınarak satıcının mükellefiyetine son verilecek, aynı plaka numarasında alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak ve motorlu taşıtlar vergisine ilişkin tahakkuklar verilecektir.

Alıcının iş veya ikametgâh adresinin, taşıtın trafik tescil kaydının bulunduğu yerden farklı bir yerde olması halinde de yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilecektir. Bu aşamada alıcının iş veya ikametgâh adresinin bulunduğu yer vergi dairesince herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetlerine ilişkin değişiklikler alıcı ve satıcının bilinen adreslerine tarih belirtilmek suretiyle bildirilecektir.

İhtilaf konusu yapılmış olaylarda, noter satış senedinin düzenlendiği tarih itibarıyla satıcının mükellefiyetinin sona erdirileceğine ilişkin mahkeme kararının ilgili vergi dairesine intikal etmesi halinde ise, mahkeme kararının gereği yapıldıktan sonra taşıta ait trafik tescil kaydının alıcı adına yapılabilmesi amacıyla yetkili trafik tescil şube veya bürosuna başvurması gerektiği hususunda satıcıya bilgi verilecektir.

Noter satış senedinde beyan ettiği adresi, taşıtın tescilli olduğu yerden farklı bir yerde bulunan alıcının, bulunduğu yerdeki trafik tescil şube veya bürosuna daha sonra başvurarak taşıtı kendi adına tescil ettirmesi halinde, ilgili trafik tescil şube veya bürosu tarafından yeni plaka numarasına göre düzenlenecek olan formun ilgili vergi dairesine gönderilmesi üzerine, vergi dairesince alıcı adına tescilin yapıldığı tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak, durum taşıtın nakil geldiği (önceki plakasının bulunduğu) yerdeki vergi dairesine bildirilecektir.

Taşıtın nakil geldiği yerdeki vergi dairesi ise alıcıya ait motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını, taşıtın nakil gittiği yerdeki yeni tescil tarihini takip eden dönemin başından itibaren sona erdirecektir.

1.3. Zamanaşımı, Mahsup ve İade İşlemleri

Yapılan açıklamalar doğrultusunda alıcı ve satıcı adına yapılacak olan motorlu taşıtlar vergisi tarh, tahakkuk, tahsil, düzeltme ve iade işlemlerinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu4 ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda5 yer alan zamanaşımı sürelerine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulacaktır.

Re'sen değiştirilen tescil kaydına bağlı olarak yapılan mükellefiyet değişikliği işlemi tarihinden önce ödenen motorlu taşıtlar vergilerinin;

- Satıcılar tarafından ödenmiş olması ve bu durumun tevsik edilerek başvurulması kaydıyla 6183 sayılı Kanunun 23 üncü madde hükmü de dikkate alınmak suretiyle satıcılara red ve iade edilmesi,

- Satıcıların kendileri tarafından ödenmediğinin bildirilmesi halinde, alıcılar tarafından ödendiğinin kabul edilerek, alıcı adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi borçlarına ödeme tarihi itibarıyla mahsup edilmesi,

gerekmektedir.

Mahkemeler tarafından satıcının mükellefiyetinin noter satış senedi tarihi itibarıyla sona erdirilmesine karar verilmesi halinde, noter satış senedi tarihinden sonra satıcı adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergileri ile gecikme zamlarının satıcıdan aranılmayacağı tabiidir.

1.4. Düzeltme Yapılamayacak Dönemlere İlişkin Yapılacak İşlemler

Düzeltme zamanaşımına uğramış olan dönemlere ilişkin tahakkuk ve düzeltme işlemleri yapılamayacağından, re'sen yapılan tescil değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen mükellefiyet değişikliği işlemlerinde;

- Bu dönemler için alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilmemesi,

- Satıcı adına tahakkuk ettirilmiş ancak tahsil zamanaşımına uğramamış olan vergilerin de terkin edilmemesi

gerekmektedir.

2. 25/5/1997 Tarihinden Sonra Noter Satış Senedi İle Satışı Yapılan Taşıtlara İlişkin İşlemler

Noterler tarafından ilgili vergi dairelerine gönderilen noter satış senedinde yer alan, alıcının iş veya ikametgah adresine bakılmaksızın taşıtın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydının bulunduğu vergi dairesi tarafından noter satış senedinin düzenlendiği tarih esas alınarak aynı plaka numarasından alıcının motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak, satıcının mükellefiyetine son verilecektir.

             Noterler tarafından ilgili vergi dairelerine gönderilen noter satış senedinde, alıcının adresinin bulunduğu yer ile satıcının adresinin bulunduğu yerin farklı olduğu durumlarda, alıcının adresinin bulunduğu yerin ilgili vergi dairesine gönderilen noter satış senedi üzerine alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılmayıp, o yerin trafik tescil şube veya bürosundan alıcı adına kayıt ve tescilin yapıldığını belirten formun gelmesi beklenecektir. Söz konusu formda yer alan bilgiler doğrultusunda tescil kaydının yapıldığı tarih itibarıyla alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir.

Vergi daireleri, kendilerine gönderilen noter satış senedine istinaden yapmış oldukları mükellefiyetin başlaması ve sona erdirilmesi işlemlerine esas olan bilgileri, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin6 30 uncu maddesinin (ğ) bendinde yer alan açıklamalar gereğince, taşıtın tescilini yapan trafik tescil şube veya bürosunca gönderilen formlardaki bilgilerle karşılaştıracaklar ve motorlu taşıtlar vergisi kütüğüne işleyeceklerdir.

Trafik tescil şube veya bürolarından gönderilen formlardaki bilgiler ile vergi dairelerindeki bilgiler arasında herhangi bir farklılığın olması halinde, ilgili trafik tescil şube veya bürosundan çelişkinin giderilmesi istenecek ve kayıtlar arasında uygunluk sağlanacaktır.

Mükellefiyetin başlatılması ve sona erdirilmesi işlemlerinde, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 7 ve 8 inci maddelerinde belirtilen dönemler dikkate alınacaktır.

Bu bölümde yapılan açıklamalar, 25/5/1997 tarihinden bu Tebliğin yayımı tarihine kadar noter satış senedi ile satışı yapılıp da henüz motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı başlatılmayan taşıtlar için de geçerlidir.

13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin;

- "I - NOTERLER TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünün (2/c) kısmı "Alıcı tarafından taşıtın hangi il trafiğine kayıt ve tescil ettirileceğini, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin (b) bendindeki;

"Araç sahiplerinin araçlarını iş veya ikametlerinin bulunduğu yerdeki tescil kuruluşunda tescil ettirmeleri esastır." şeklinde,

- "II - TRAFİK ŞUBE VEYA BÜROLARINCA YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünün birinci paragrafında yer alan "Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin 9 uncu bendindeki" ifadesi "30 uncu maddesinin (ğ) bendindeki" şeklinde

değiştirilmiş,

- "III - İLGİLİ VERGİ DAİRESİNCE YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.

-----------

1   18/10/1983 tarihli ve 18195 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

2   23/2/1963 tarihli ve 11342 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

3   26/7/1997 tarihli ve 23061 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

4   10/1/1961 tarihli ve 10703 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

5   28/7/1953 tarihli ve 8469 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

6   18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

İçerik 2:

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun1, 25/5/1997 tarihli ve 22999 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4262 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile değiştirilen 20 nci maddesinin (d) bendinin 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu2 hükümleri açısından uygulanmasına ilişkin açıklamalar 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği3 ile yapılmıştır.

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan;

- Söz konusu değişikliğin yapıldığı 25/5/1997 tarihinden önce noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtların alıcıları tarafından ilgili trafik tescil şube veya bürolarında adlarına tescil kaydı yaptırılmaması nedeniyle, bu taşıtlara ilişkin motorlu taşıtlar vergilerinin satıcılar adına tahakkuk ettirilmeye devam edildiği ve satıcılardan cebren tahsil edilmesi yoluna gidildiği, yapılan tahakkuklar ile cebri takibatların satıcılar tarafından dava konusu edildiği,

- 13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "III- İLGİLİ VERGİ DAİRELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünde yer alan açıklamalara göre yapılan işlemlerde, başka bir yere nakil giden taşıtların trafik tescil kaydı ile bu taşıtlardan dolayı tesis edilen motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydının farklı yerlerde bulunması nedeniyle sorunlar yaşandığı,

anlaşılmaktadır.

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) bendinde değişiklik yapılmadan önceki dönemlerde noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlardan dolayı yaşanan sorunlar ile anılan Kanun maddesinde değişikliğin yapıldığı 25/5/1997 tarihinden itibaren noter satış senedi ile satışı yapılan taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydına ilişkin açıklamalar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

1. 25/5/1997 Tarihinden Önce Noter Satış Senedi ile Satışı Yapılan Taşıtlara İlişkin İşlemler

1.1. Mükellefiyetin Başlaması ve Sona Ermesine İlişkin Mevzuat

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin 4262 sayılı Kanunla değişmeden önceki (d) bendinde;

"Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.

Bu satış noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tekemmülünü müteakip en geç yedi iş günü içinde ilgili tescil kuruluşuna bildirilir."

hükmü yer almaktaydı.

Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin 4262 sayılı Kanunla değişik (d) bendinde,

"d) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.

Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç 15 iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne bildirilir. Noterlerin vergi dairesi müdürlüklerine satış işlemlerini bildirmesi üzerine, intikal eden araçların vergi kayıtları, satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca önceki malikin vergi mükellefiyetine son verilir. Ayrıca, yeni malik adına vergi mükellefiyeti tesis edilir.

Tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Aracın trafikten men edildiği yer tescil kuruluşunda, aracın alıcı adına tescil işlemleri yaptırılır. Bu süre içinde araçta veya taşınan yükte meydana gelecek zararlar, yeni araç sahibine aittir.

Noterlerce yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir."

hükmü yer almaktadır.

Söz konusu maddenin (e) bendinde ise, tescilli araçları satın veya devir alanların, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içinde adlarına tescil belgesi almak zorunda oldukları belirtilmiştir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefinin; trafik, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler olduğu hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun 7 ve 8 inci maddeleri uyarınca, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, taşıtın ilgili sicile kaydıyla başlamakta, tescil kaydının silinmesiyle de sona ermektedir.

25/5/1997 tarihinden önce noter satış senediyle satışı yapılan, ancak trafik tescil kaydı halen satıcı adına devam eden taşıtlara ilişkin olarak yapılacak motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı değişiklikleri ile satıcının mükellefiyetinin noter satış senedi tarihi itibarıyla sona ereceği yönünde verilmiş mahkeme kararı üzerine vergi dairelerince yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

1.2. Mükellefiyetin Başlatılması ve Sona Erdirilmesine İlişkin Vergi Dairelerince Yapılacak İşlemler

Satıcı adına olan trafik tescil kaydının noter satış senedi tarihi itibarıyla silinip aynı tarih itibarıyla alıcı adına yapıldığını bildirir formun, trafik tescil şube veya bürosu tarafından taşıtın trafik tescil kaydının bulunduğu yerdeki vergi dairesine intikal ettirilmesi halinde, noter satış senedinin düzenlendiği tarih esas alınarak satıcının mükellefiyetine son verilecek, aynı plaka numarasında alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak ve motorlu taşıtlar vergisine ilişkin tahakkuklar verilecektir.

Alıcının iş veya ikametgâh adresinin, taşıtın trafik tescil kaydının bulunduğu yerden farklı bir yerde olması halinde de yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilecektir. Bu aşamada alıcının iş veya ikametgâh adresinin bulunduğu yer vergi dairesince herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetlerine ilişkin değişiklikler alıcı ve satıcının bilinen adreslerine tarih belirtilmek suretiyle bildirilecektir.

İhtilaf konusu yapılmış olaylarda, noter satış senedinin düzenlendiği tarih itibarıyla satıcının mükellefiyetinin sona erdirileceğine ilişkin mahkeme kararının ilgili vergi dairesine intikal etmesi halinde ise, mahkeme kararının gereği yapıldıktan sonra taşıta ait trafik tescil kaydının alıcı adına yapılabilmesi amacıyla yetkili trafik tescil şube veya bürosuna başvurması gerektiği hususunda satıcıya bilgi verilecektir.

Noter satış senedinde beyan ettiği adresi, taşıtın tescilli olduğu yerden farklı bir yerde bulunan alıcının, bulunduğu yerdeki trafik tescil şube veya bürosuna daha sonra başvurarak taşıtı kendi adına tescil ettirmesi halinde, ilgili trafik tescil şube veya bürosu tarafından yeni plaka numarasına göre düzenlenecek olan formun ilgili vergi dairesine gönderilmesi üzerine, vergi dairesince alıcı adına tescilin yapıldığı tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak, durum taşıtın nakil geldiği (önceki plakasının bulunduğu) yerdeki vergi dairesine bildirilecektir.

Taşıtın nakil geldiği yerdeki vergi dairesi ise alıcıya ait motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını, taşıtın nakil gittiği yerdeki yeni tescil tarihini takip eden dönemin başından itibaren sona erdirecektir.

1.3. Zamanaşımı, Mahsup ve İade İşlemleri

Yapılan açıklamalar doğrultusunda alıcı ve satıcı adına yapılacak olan motorlu taşıtlar vergisi tarh, tahakkuk, tahsil, düzeltme ve iade işlemlerinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu4 ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda5 yer alan zamanaşımı sürelerine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulacaktır.

Re'sen değiştirilen tescil kaydına bağlı olarak yapılan mükellefiyet değişikliği işlemi tarihinden önce ödenen motorlu taşıtlar vergilerinin;

- Satıcılar tarafından ödenmiş olması ve bu durumun tevsik edilerek başvurulması kaydıyla 6183 sayılı Kanunun 23 üncü madde hükmü de dikkate alınmak suretiyle satıcılara red ve iade edilmesi,

- Satıcıların kendileri tarafından ödenmediğinin bildirilmesi halinde, alıcılar tarafından ödendiğinin kabul edilerek, alıcı adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi borçlarına ödeme tarihi itibarıyla mahsup edilmesi,

gerekmektedir.

Mahkemeler tarafından satıcının mükellefiyetinin noter satış senedi tarihi itibarıyla sona erdirilmesine karar verilmesi halinde, noter satış senedi tarihinden sonra satıcı adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergileri ile gecikme zamlarının satıcıdan aranılmayacağı tabiidir.

1.4. Düzeltme Yapılamayacak Dönemlere İlişkin Yapılacak İşlemler

Düzeltme zamanaşımına uğramış olan dönemlere ilişkin tahakkuk ve düzeltme işlemleri yapılamayacağından, re'sen yapılan tescil değişikliğine bağlı olarak gerçekleşen mükellefiyet değişikliği işlemlerinde;

- Bu dönemler için alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilmemesi,

- Satıcı adına tahakkuk ettirilmiş ancak tahsil zamanaşımına uğramamış olan vergilerin de terkin edilmemesi

gerekmektedir.

2. 25/5/1997 Tarihinden Sonra Noter Satış Senedi İle Satışı Yapılan Taşıtlara İlişkin İşlemler

Noterler tarafından ilgili vergi dairelerine gönderilen noter satış senedinde yer alan, alıcının iş veya ikametgah adresine bakılmaksızın taşıtın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydının bulunduğu vergi dairesi tarafından noter satış senedinin düzenlendiği tarih esas alınarak aynı plaka numarasından alıcının motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak, satıcının mükellefiyetine son verilecektir.

             Noterler tarafından ilgili vergi dairelerine gönderilen noter satış senedinde, alıcının adresinin bulunduğu yer ile satıcının adresinin bulunduğu yerin farklı olduğu durumlarda, alıcının adresinin bulunduğu yerin ilgili vergi dairesine gönderilen noter satış senedi üzerine alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılmayıp, o yerin trafik tescil şube veya bürosundan alıcı adına kayıt ve tescilin yapıldığını belirten formun gelmesi beklenecektir. Söz konusu formda yer alan bilgiler doğrultusunda tescil kaydının yapıldığı tarih itibarıyla alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir.

Vergi daireleri, kendilerine gönderilen noter satış senedine istinaden yapmış oldukları mükellefiyetin başlaması ve sona erdirilmesi işlemlerine esas olan bilgileri, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin6 30 uncu maddesinin (ğ) bendinde yer alan açıklamalar gereğince, taşıtın tescilini yapan trafik tescil şube veya bürosunca gönderilen formlardaki bilgilerle karşılaştıracaklar ve motorlu taşıtlar vergisi kütüğüne işleyeceklerdir.

Trafik tescil şube veya bürolarından gönderilen formlardaki bilgiler ile vergi dairelerindeki bilgiler arasında herhangi bir farklılığın olması halinde, ilgili trafik tescil şube veya bürosundan çelişkinin giderilmesi istenecek ve kayıtlar arasında uygunluk sağlanacaktır.

Mükellefiyetin başlatılması ve sona erdirilmesi işlemlerinde, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 7 ve 8 inci maddelerinde belirtilen dönemler dikkate alınacaktır.

Bu bölümde yapılan açıklamalar, 25/5/1997 tarihinden bu Tebliğin yayımı tarihine kadar noter satış senedi ile satışı yapılıp da henüz motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı başlatılmayan taşıtlar için de geçerlidir.

13 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin;

- "I - NOTERLER TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünün (2/c) kısmı "Alıcı tarafından taşıtın hangi il trafiğine kayıt ve tescil ettirileceğini, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin (b) bendindeki;

"Araç sahiplerinin araçlarını iş veya ikametlerinin bulunduğu yerdeki tescil kuruluşunda tescil ettirmeleri esastır." şeklinde,

- "II - TRAFİK ŞUBE VEYA BÜROLARINCA YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümünün birinci paragrafında yer alan "Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinin 9 uncu bendindeki" ifadesi "30 uncu maddesinin (ğ) bendindeki" şeklinde

değiştirilmiş,

- "III - İLGİLİ VERGİ DAİRESİNCE YAPILACAK İŞLEMLER" başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.

-----------

1   18/10/1983 tarihli ve 18195 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

2   23/2/1963 tarihli ve 11342 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

3   26/7/1997 tarihli ve 23061 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

4   10/1/1961 tarihli ve 10703 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

5   28/7/1953 tarihli ve 8469 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

6   18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

Resmi Gazete No: 18975 Resmi Gazete Tarihi: Pazartesi, 30 Aralık, 1985 Adı: UID: WLZKN2PIRPFUESNP
İçerik:

18 Şubat 1963 gün ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda değişiklik yapan 29 Kasım 1984 gün ve 3088 sayılı Kanun, 6 Aralık 1984 gün ve 18597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Kanunun 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren yürürlüğe giren maddeleri, 3 Seri No’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.

Sözkonusu Kanunun 1 Ocak 1986 tarihi itibariyle yürürlüğe giren taşıt pulu ile ödeme esasına ilişkin maddelerinin uygulanmasının, aşağıdaki esaslara göre yapılması gerekmektedir.

I — MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI:

Kanunun 7 inci maddesine göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti, verginin konusuna giren motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlayacaktır. Ancak mükellefiyet, 3088 sayılı Kanunla eski uygulamadan farklı olarak altı aylık dönemler (birinci altı aylık dönem Ocak-Haziran, ikinci altı aylık dönem Temmuz-Aralık) şeklinde tespit edilmiştir. Buna göre mükellefiyetin başlaması aşağıdaki gibi olacaktır.

Aİlk Defa Kayıt ve Tescili Yapılan Taşıtlar için Mükellefiyetin Başlaması:

Motorlu taşıtların, trafik, liman, belediye sicili ve Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline ilk defa kayıt ve tescil edilmeleri halinde mükellefiyet, taksit dönemlerinin başından itibaren başlamaktadır. Takvim yılının ilk altı ayında (Ocak-Haziran birinci taksit dönemi) kayıt yılının ikinci altı ayında (Temmuz-Aralık ikinci taksit döneminde) kayıt ve tescili yapılan taşıt için mükellefiyet 1 Temmuz tarihi itibariyle başlayacaktır.

B — Kayıt ve Tescil Edilmiş Olup da Devir ve Temlik Nedeniyle Kayıt ve Tescilinde Değişiklik Yapılan Taşıtlar İçin Mükellefiyetin Başlaması:

Motorlu taşıtların yukarıda sayılan kuruluşlarda eski sahibi adına kayıt ve tescili yapılmışken, devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilin başka bir kişi adına değiştirilmesi durumunda, adına yeni kayıt ve tescil yaptıran kişi için mükellefiyet gelecek taksit döneminden itibaren başlayacaktır. Kayıt ve tescilli bir taşıt takvim yılının ilk altı ayı içinde (Ocak-Haziran) adına devir ve temlik ettiren kişi için mükellefiyet 1 Temmuz itibariyle, kayıt ve tescilli bulunan bir taşıtı takvim yılının ikinci yarısında (Temmuz-Aralık) adına devir ve temlik ettiren kişi için ise mükellefiyet gelecek yılın 1 Ocak tarihinden itibaren başlayacaktır.

II — MÜKELLEFİYETİN SONA ERMESİ:

Yukarıdaki bölümde de açıklandığı üzere 3088 sayılı Kanunla altı aylık dönemler kabul edildiğinden, kayıt ve tescilin silinmesi ilk altı aylık dönemde (1 Ocak-30 Haziran) yapılmışsa mükellefiyet, takip eden altı aylık dönemin başından (1 Temmuz) itibaren sona erecektir. Kayıt ve tescilin ikinci altı aylık dönemde (1 Temmuz-31 Aralık) silinmesi halinde ise mükellefiyet takip eden yılın 1 Ocak tarihinden itibaren sona erecektir.

III — VERGİNİN TARH TEBLİĞ VE ÖDENMESİ:

Kanunun, verginin tarh, tebliğ ve ödenmesine ilişkin 9 uncu maddesinde önemli değişiklik yapılmış, kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisinin taşıt pulu alınmak suretiyle ödenmesi esası getirilmiş, (III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için ise verginin yine eskiden olduğu gibi vergi dairelerince makbuz karşılığı tahsili usulü muhafaza edilmiştir.

Tarifelerle ilgili olarak yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

A — (I) ve (II) Sayılı Tarifelerde Yazılı Motorlu Kara Taşıtları İçin Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödeme Esasları:

1. Genel Esaslar:

(I) ve (II) sayılı tarifelerde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıt pulu esasına göre Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir. Taşıt pulları Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şubelerinden satın alınacak ve taşıtın ön camının sağ alt köşesine iç kısımdan yapıştırılacaktır.

Taşıt pulu taşıtın ön camının sağ alt köşesinde yapışık olarak 1 yıl süre ile muhafaza edilecektir. Meselâ 1986 yılına ait uygulamada, birinci taksidi içeren (Ocak-86) taşıt pulu 31 Aralık 1986 gecesine kadar, ikinci taksidi içeren (Temmuz-86) taşıt pulu ise 30 Haziran 1987 gecesine kadar ön camdan sökülmeyecektir.

Kayıt ve tescilin muhtelif zamanlarda ve şekillerde yapılmasına göre ödeme aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

İlk defa trafik şubesine kayıt ve tescil edilen taşıtlar için vergi, kayıt ve tescilden önce T.C. Ziraat Bankası Şubelerinden taşıt pulu almak suretiyle ödenecektir. Kayıt ve tescil, birinci altı aylık dönemde (Ocak-Haziran) yapılmış ise birinci taksit vergi miktarı yatırılarak birinci takside ait taşıt pulu alınacak, ikinci altı aylık dönemde (Temmuz-Aralık) yapılmışsa ikinci taksit vergi miktarı yatırılarak, ikinci takside ait taşıt pulu alınacaktır.

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olup da devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilinde değişiklik yapılan taşıtlar için vergi takip eden taksit döneminin başından itibaren alınacak taşıt pullarıyla ödenecektir.

Taşıtın ön camına yapışmış olan taşıt pulunun, ön camın herhangi bir nedenle hasar görmesi sonucu zayi olması halinde zayi olan taşıt pulunun mükellefte kalan kısmı ile birlikte ön cam için düzenlenen faturanın Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine teslimi suretiyle alınacak yazıya istinaden taşıt pulu, banka şubelerinden bedelsiz olarak yenilenebilecektir.

2. Taşıt Pullarının Kupür Değerlerinin Tespiti:

Taşıt pulları, Kanun 5 ve 6 ncı maddelerine bağlı (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaş, net ağırlık- istiap haddi ve vergi miktarlarına göre değişik kupürlerde, verginin Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeneceği dikkate alınarak bastırılmıştır.

Taşıt pulunun üzerinde bulunan model yılı, (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaşın tespiti için gerekmektedir. Yaş, motorlu taşıtlarda model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibariyle tespit edilir. Örneğin: 1986 takvim yılında, 1987 ve 1986 model taşıtlar 1 yaşında, 1985 model taşıtlar 2 yaşında, 1980 model taşıtlar 7 yaşında, 1970 model taşıtlar ise 17 yaşındadır.

Taşıt pulunun üzerinde bulunan net ağırlık veya istiap haddine ilişkin bilgiler ise (I) ve (II) sayılı tarifelerdeki vergi miktarının tespiti için gereklidir.

Bu duruma göre, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre yıllık vergi miktarının ve dolayısıyla taşıt pulu kupürünün tespitinde gerekli olan yaş, net ağırlık veya istiap haddi unsurları, taşıtların trafik tescil belgelerindeki veya ruhsatnamelerindeki bilgilere göre değerlendirilecektir.

Trafik tescil belgelerinde veya ruhsatnamelerinde otomobil olarak belirtilen ve Türkiye'de imal edilmeyen tüm yabancı menşeli otomobillerden 901 cm3 motor silindir hacminin veya 41 beygir gücünün (BG) üstünde ve 11 yaşına (11 yaş dahil) kadar olan otomobiller Kanunun 2 inci maddesinin 7 inci bendindeki Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden lüks özellikteki otomobil kabul edilmiş olup, bu otomobiller için (I) sayılı tarifedeki vergi miktarları % 100 zamlı olarak uygulanacaktır. Dolayısıyla bu otomobiller için verilecek taşıt pulları kupürü (I) sayılı tarifede belirtilen vergi miktarlarının % 100 zamlısı olacaktır.

Türkiye'de imal edilen otomobillerle, diğer tüm motorlu kara taşıtları (kaptıkaçtı, panel, arazi taşıtı, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs çekici ve benzerleri) normal tarifeye göre vergilendirilecekler ve bu taşıtlar için tarifelerinde gösterilen vergi miktarları karşılığı taşıt pulu kupürü alınacaktır.

Meselâ: trafik tescil belgesinde veya ruhsatnamesinde Peugeot marka, 1980 model, 1210 kg. net ağırlığında 1796 cm3 ve 73 BG. de olduğu belirtilen otomobil için alınacak birinci taksit Motorlu Taşıtlar Vergisi taşıt pulu kupürü şöyle tespit edilecektir.

Yurt dışında imal edilmiş bulunan bu otomobil 1986 yılında 7 yaşında sayıldığından ve 1796 cm3 motor silindir hacminde ve 73 beygir gücünde olduğundan lüks otomobil kapsamındadır. Vergisi normal tarifeye göre % 100 zamlı olarak hesaplanacaktır.

Taşıtın net ağırlığı 1210 kg.dır.

Bu duruma göre, söz konusu taşıtın yıllık Motorlu Taşıtlar vergisi, (I) sayılı tarifenin 7-15 yaş grubundan ve 1201-1600 kg. net ağırlık kategorisinden, lüks özellik Dolayısıyla % 100 zamlı (20.000 TL. + 20.000 TL)= 40.000 TL.dir.

Bu vergi iki eşit taksitte (Ocak-86, birinci taksit 30.000.- TL. Temmuz-86 da ikinci taksit 20.000.- Tl.) ödeneceğinden, taşıtın ön camının sağ alt köşesine Ocak ayında "Ocak-86/20.000. - TL", Temmuz ayında ise "Temmuz-86/20.000.-TL". kupürünü ihtiva eden taşıt pulları yapıştırılacaktır.

3. Taşıt Pullarının Şekli, Muhtevası ve Satışı:

Taşıt pulları birinci taksidi (Ocak) ve ikinci taksidi (temmuz) ihtiva edecek şekilde ayrı tip ve renklerde düzenlenmiştir.

Taşıt pulu iki kısımdan oluşmaktadır.

Birinci Kısım: Taşıtın ön camının sağ alt köşesine camın içinden yapıştırılacak kısımdır. Bu kısım taşıt pulunda belirtilen kullanma talimatına göre yapıştırılacak ve taşıtın ön camında III/A-1 bölümünde belirtilen tarihler arasında bir yıl süre ile kontrollerde görülebilecek şekilde muhafaza edilecektir.

İkinci Kısım: Kullanma talimatının bulunduğu mükellefte kalacak kısmıdır. Bu kısımda taşıtın markası, model yılı, plaka numarası, istiap haddi veya net ağırlığı, normal, spor lüks özellikleri gibi, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre taşıt için ödenmesi gereken vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değerinin tespitine yarayan bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler taşıtın trafik tescil belgesinden veya ruhsatnamesinden tespit edilecek ve tespit edilen bu bilgilere göre de (I) ve (II) sayılı tarifelerden taşıt için ödenecek vergi miktarı ile bu vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değeri tespit edilecektir. tespit edilen bu vergi miktarı da verginin noksan tahsilini önlemek amacı ile taşıta ait geçmiş dönem motorlu taşıtlar vergisi tahsilat makbuzundan kontrol edilecektir.

14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 ve 6 ıncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 yılından itibaren bir kat arttırılmış şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle kontrol sırasında 1986 yılında yapılacak tahsilat için 1985 yılı tahsilat makbuzundaki vergi miktarının bir kat fazlası dikkate alınacaktır. Ayrıca tarifelerde de görüldüğü üzere taşıtların yaş dilimlerinde değişiklik olduğu takdirde bu husus da göz önünde bulundurulacaktır.

Taşıt pullarının basıldığı kağıdın özelliği nedeniyle kazıntı ve silinti, pulu yeniden kullanılamayacak duruma getirdiğinden, pul satıcıları tarafından taşıt pulu kupürünün boş bırakılan kısımları doğru ve okunaklı olarak doldurulacak, kazıntı ve silinti yapılmamasına dikkat edilecektir.

Mükellefte kalan bu kısım bir yılı taşıtta ve taşıtı kullananın üzerinde olmak üzere beş yıl süreyle vergi dairesi ile mükellef arasında çıkabilecek ihtilaflarda veya trafik kontrollerinde ibraz edilmek üzere saklanacaktır.

Bu işlemlerden sonra, tespit edilen taşıt pulu kupür değeri karşılığı tahsilat makbuzu kesilecektir.

tespit edilen taşıt pulu kupürü ile kesilen tahsilat makbuzuna ait bilgiler de bu Tebliğ ekinde örneği bulunan ve taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu iller itibariyle ayrı ayrı düzenlenecek icmal cetveline işlenecek ve taşıt pulu mükellefe satılacaktır. Satış işlemi de taşıtın plaka numarasına göre kayıt ve tescilli olduğu ilin motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesi adına yapılacaktır.

Taksit ayları (1-31 /Ocak ve 1-31/Temmuz) içerisinde vergisini taşıt pulu esasına göre ödeyen mükellefler için düzenlenen bu cetveller taşıtın, plaka numarasının kayıtlı olduğu ilin, motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.

Taksit ayları, geçtikten sonra banka şubelerinden taşıt pulu talep eden mükelleflere ise gecikme zammı uygulanacaktır. Birinci taksite ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına 31 Ocak'dan sonra o yılın sonuna kadar, ikinci takside ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına da 31 Temmuz'dan sonra takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar devam edilecektir. Bu sürelerden sonraki Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilatı motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairelerince makbuz karşılığı yapılacaktır.

Banka şubeleri taksit ayları geçtikten sonra Motorlu Taşıtlar Vergisinin gecikme zammına isabet eden kısmını da taşıt pulu kupürü karşılığı kesilen tahsilat makbuzunda ayrıca göstereceklerdir.

Gecikme zammı uygulanarak taşıt pulu esasına göre tahsil edilen vergiler için de, yukarda belirtilen cetveller gecikme zammının uygulandığını gösterecek şekilde düzenlenecek ve yine taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu ilin Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.

İlgili vergi daireleri de sözkonusu cetvellere göre kendi illerine kayıtlı olan taşıtların sicillerine taksit ayları içerisinde tahsil edilen vergiler ile, taksit ayları geçtikten sonra gecikme zamlı olarak tahsil edilen vergilerin tahakkuk ve tahsilat işlemlerini yapacaklardır.

4. Taşıt Pullarının Dağıtımı:

Taşıt pulları, Bakanlığımızca bastırıldıktan sonra Gelirler Genel Müdürlüğü aracılığı ile T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne teslim edilecektir.

T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü de illerde taşıt pulu satmakla görevlendirilecek kendi şubelerine, illerin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlığımızca düzenlenen listelere göre, pulların dağıtımını yapacaktır.

Defterdarlıklar, Kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yer alan Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri adına kayıt ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtları sayısına göre (otomobiller için spor ve lüks özelliklerde dikkate alınarak) 1987 yılı ihtiyaçları için talep edecekleri taşıt pulları miktarını 13.2.1985 gün ve M.T.V. 2121347-4833/9552 sayılı yazınızda belirtilen esaslar çerçevesinde Bakanlığımız Gelirler Genel Müdürlüğüne 1986/Nisan ayı sonuna kadar bildireceklerdir. Bu bildirimler her yıl Nisan ayı içinde tekrarlanacaktır.

5. Satılmayan Taşıt Pullarının iadesi:

İllerdeki taşıt pulunu satmakla yetkili banka şubelerinde satış dönemleri sonuna kadar (birini taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Ocak ayı, ikinci taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Temmuz ay içinde) satılmayan taşıt pulları Defterdarlıklarca görevlendirilecek iki yetkilinin ve banka şubesince görevlendirilecek iki yetkilinin katılmasıyla oluşturulacak bir heyet huzurunda sayım ve dökümü yapılarak, bu pullar delinmek veya ön ve arka yüzlerine "İPTAL EDİLMİŞTİR" ibareli kaşe basılmak suretiyle iptal edilecek, ancak imha edilmeyecektir. Bu iptal işlemi bir tutanakla tespit edilecektir. Düzenlenecek tutanaklarda iptal edilen taşıt pullarının seri numaraları ile kupür değerleri de gösterilecektir.

Banka şubeleri, iptal edilen taşıt pulu ve düzenlenen tutanağın bir örneği ile bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pullarına ilişkin icmal cetvellerinin birer örneğini, birinci taksit (Ocak) dönemi için o yılın Aralık ayını takip eden Ocak ayı içerisinde, ikinci taksit (Temmuz) dönemi için ise ertesi yılın Temmuz ayı içerisinde Gelirler Genel Müdürlüğü ile mutabakat sağlanmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.

Vergi daireleri de, banka şubelerinden kendilerine gönderilen icmal cetvellerindeki taşıt pullarının, kupür değerlerine göre tasnifini yaparak kendi illeri için bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pulu miktarı ile ilgili olarak düzenleyecekleri listeyi, yukarıda belirtilen süreden Gelirler Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.(*)

B — (III) Ve (IV) Sayılı Tariflerde Yer Alan Motorlu Taşıtlar için Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödenmesi Esasları:

(III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan, yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için, Motorlu Taşıtlar Vergisi, bu taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından Ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. Tarh olunan vergi bir defaya mahsus olmak üzere ihbarname ile mükellefe tebliğ olunacaktır. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe bu vergi ayrıca tebliğ olunmayacak ve vergi takvim yılının ilk gününde (1 Ocak'da) tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Bu taşıtlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisi de taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairesine Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.

Yıl içinde kayıt ve tescil yapılması halinde vergi, o yıl için yıllık olarak kayıt ve tescil işlemlerinin tamamlanmasından önce tahakkuk ettirilecek ve ödeme süresi geçmiş olan taksitler derhal tahsil edilecektir.

Ancak, ilk altı aylık süre geçtikten sonra yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde, sadece ikinci altı aylık döneme ilişkin (Temmuz-Aralık) vergi tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir.

Devir ve temlik sebebiyle taksit aylarını içeren Ocak ve Temmuz ayları içinde yapılacak kayıt ve tescil değişikliğinde vergi bu değişikliğin yapılmasından önce ödenecektir.

IV — YETKİ:

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3088 sayılı Kanunla değişik 10 uncu maddesiyle aynı Kanunun, 5 ve 6 ncı maddesinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tariflerdeki vergi miktarlarını 5 katına kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu Yetkili kılınmıştır. Bu hüküm gereğince 14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 Sayılı Karar gereğince, sözkonusu tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 tarihinden geçerli olmak üzere bir kat artırılmıştır.

Bu duruma göre 1.1.1986 tarihinden itibaren sözkonusu tarifeler aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( I ) SAYILI TARİFE
Taşıtların net ağırlığı
Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergiler
1-6 yaş
TL.
7-15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
950 kg. ve daha aşağı
16.000
8.000
4.000
951-1200 kg.'a kadar
24.000
12.000
6.000
1201-1600 kg.'a kadar
40.000
20.000
10.000
1601-1800 kg.'a kadar
80.000
40.000
20.000
1801 kg. ve daha yukarı
160.000
80.000
40.000

Bu hadler spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı olarak uygulanır.

Minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzerleri aşağıdaki (II) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( II ) SAYILI TARİFE

 

Taşıtların cinsleri ve istiap hadleri
Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergiler
1-6 yaş
TL.
7-15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
A) Minibüs
40.000
30.000
20.000

B) Otobüs
   
Oturma yeri 25 kişiye kadar
100.000
60.000
40.000
Oturma yeri 28 kişi ve daha yukarısı
130.000
100.000
60.000

C) Kamyonet
   

D) Kamyon, çekici ve benzerleri
   
İstiap haddi 5.000 kg.kadar
100.000
60.000
40.000
İstiap haddi 5.001 kg. ve daha yukarısı
120.000
100.000
60.000

Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler aşağıdaki (III) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( III ) SAYILI TARİFE

 


Taşıtların cinsleri ve
motor gücü (BG)

Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi
(BG) için ödenecek vergi miktarı
1-3 yaş
TL.
4-5 yaş
TL.
6.15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
Yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler:    
10-20 BG'ne kadar
900
700
400
300
21-50 BG'ne kadar
1.300
1.000
600
300
51-100 BG'ne kadar
1.600
1.200
800
400
101-150 BG'ne kadar
2.000
1.500
1.000
500
151 ve daha yukarısı için beher (BG) için ilaveten
900
700
400
200

Uçak ve helikopterler aşağıdaki (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


(IV) SAYILI TARIFE

 


Taşıtların azami kalkış
ağırlığı

Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergileri
1-3 yaş
TL.
4-5 yaş
TL.
6-10 yaş
TL.
11 ve daha yukarı yaş TL.
Uçak ve helikopterler:    
1.150 kg.a kadar
120.000
100.000
80.000
60.000
1.151-1.800 kg.a kadar
160.000
140.000
100.000
80.000
1.801-3.000 kg.a kadar
200.000
180.000
160.000
140.000
3.001-5.000.kg.a kadar
320.000
280.000
240.000
200.000
5.001-10.000 kg.a kadar
400.000
360.000
320.000
280.000
10.001-20.000 kg.a kadar
600.000
560.000
520.000
480.000
20.001 kg. ve daha yukarı
1.000.000
900.000
800.000
700.000

V _ VERGİYE MÜESSİR DEĞİŞİKLİKLER:

Kanunun 11 inci maddesi gereğince, yıl içinde verginin artırılması veya azaltılmasını icap ettiren değişiklikler, bu değişikliğin vukuunu takip eden takvim yılı başından itibaren nazarı itibara alınacak ve (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlar için ise yeni duruma göre hesaplanan vergi mükellefe tebliğ olunacaktır.

Takvim yılı içindeki yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinde nazara alınmayacaktır.

Takvim yılından daha yeni model taşıtlar, taalluk ettiği takvim yılındaki modele göre vergilendirilecektir.

VI_ BİLDİRME VE SORUMLULUK:

Kanunun bildirme ve sorumluluğa ilişkin 13 üncü maddesini uygun 2 Seri No'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin IX uncu bölümünde açıklanmış olup bu uygulamada ve ilişik kesme işlerinde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Ancak, sözkonusu maddenin (d) fıkrasında değişiklik yapılarak, pul yapıştırılmak suretiyle verginin ödendiği tevsik edilemeyen taşıtlar hakkında vergi ödemede geçirilen her ay için ödenmesi gereken % 10 u tutarında trafik cezası kesilmesi hükme bağlanmıştır. Bu bakımdan pulu yapıştırmadan trafiğe çıkan araçlara belirtilen oran esas alınmak suretiyle trafik cezası da kesilecektir.

Tebliğ olunur.

(*) 15 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmıştır.

İçerik 1:

18 Şubat 1963 gün ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda değişiklik yapan 29 Kasım 1984 gün ve 3088 sayılı Kanun, 6 Aralık 1984 gün ve 18597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Kanunun 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren yürürlüğe giren maddeleri, 3 Seri No’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.

Sözkonusu Kanunun 1 Ocak 1986 tarihi itibariyle yürürlüğe giren taşıt pulu ile ödeme esasına ilişkin maddelerinin uygulanmasının, aşağıdaki esaslara göre yapılması gerekmektedir.

I — MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI:

Kanunun 7 inci maddesine göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti, verginin konusuna giren motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlayacaktır. Ancak mükellefiyet, 3088 sayılı Kanunla eski uygulamadan farklı olarak altı aylık dönemler (birinci altı aylık dönem Ocak-Haziran, ikinci altı aylık dönem Temmuz-Aralık) şeklinde tespit edilmiştir. Buna göre mükellefiyetin başlaması aşağıdaki gibi olacaktır.

Aİlk Defa Kayıt ve Tescili Yapılan Taşıtlar için Mükellefiyetin Başlaması:

Motorlu taşıtların, trafik, liman, belediye sicili ve Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline ilk defa kayıt ve tescil edilmeleri halinde mükellefiyet, taksit dönemlerinin başından itibaren başlamaktadır. Takvim yılının ilk altı ayında (Ocak-Haziran birinci taksit dönemi) kayıt yılının ikinci altı ayında (Temmuz-Aralık ikinci taksit döneminde) kayıt ve tescili yapılan taşıt için mükellefiyet 1 Temmuz tarihi itibariyle başlayacaktır.

B — Kayıt ve Tescil Edilmiş Olup da Devir ve Temlik Nedeniyle Kayıt ve Tescilinde Değişiklik Yapılan Taşıtlar İçin Mükellefiyetin Başlaması:

Motorlu taşıtların yukarıda sayılan kuruluşlarda eski sahibi adına kayıt ve tescili yapılmışken, devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilin başka bir kişi adına değiştirilmesi durumunda, adına yeni kayıt ve tescil yaptıran kişi için mükellefiyet gelecek taksit döneminden itibaren başlayacaktır. Kayıt ve tescilli bir taşıt takvim yılının ilk altı ayı içinde (Ocak-Haziran) adına devir ve temlik ettiren kişi için mükellefiyet 1 Temmuz itibariyle, kayıt ve tescilli bulunan bir taşıtı takvim yılının ikinci yarısında (Temmuz-Aralık) adına devir ve temlik ettiren kişi için ise mükellefiyet gelecek yılın 1 Ocak tarihinden itibaren başlayacaktır.

II — MÜKELLEFİYETİN SONA ERMESİ:

Yukarıdaki bölümde de açıklandığı üzere 3088 sayılı Kanunla altı aylık dönemler kabul edildiğinden, kayıt ve tescilin silinmesi ilk altı aylık dönemde (1 Ocak-30 Haziran) yapılmışsa mükellefiyet, takip eden altı aylık dönemin başından (1 Temmuz) itibaren sona erecektir. Kayıt ve tescilin ikinci altı aylık dönemde (1 Temmuz-31 Aralık) silinmesi halinde ise mükellefiyet takip eden yılın 1 Ocak tarihinden itibaren sona erecektir.

III — VERGİNİN TARH TEBLİĞ VE ÖDENMESİ:

Kanunun, verginin tarh, tebliğ ve ödenmesine ilişkin 9 uncu maddesinde önemli değişiklik yapılmış, kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisinin taşıt pulu alınmak suretiyle ödenmesi esası getirilmiş, (III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için ise verginin yine eskiden olduğu gibi vergi dairelerince makbuz karşılığı tahsili usulü muhafaza edilmiştir.

Tarifelerle ilgili olarak yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

A — (I) ve (II) Sayılı Tarifelerde Yazılı Motorlu Kara Taşıtları İçin Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödeme Esasları:

1. Genel Esaslar:

(I) ve (II) sayılı tarifelerde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıt pulu esasına göre Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir. Taşıt pulları Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şubelerinden satın alınacak ve taşıtın ön camının sağ alt köşesine iç kısımdan yapıştırılacaktır.

Taşıt pulu taşıtın ön camının sağ alt köşesinde yapışık olarak 1 yıl süre ile muhafaza edilecektir. Meselâ 1986 yılına ait uygulamada, birinci taksidi içeren (Ocak-86) taşıt pulu 31 Aralık 1986 gecesine kadar, ikinci taksidi içeren (Temmuz-86) taşıt pulu ise 30 Haziran 1987 gecesine kadar ön camdan sökülmeyecektir.

Kayıt ve tescilin muhtelif zamanlarda ve şekillerde yapılmasına göre ödeme aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

İlk defa trafik şubesine kayıt ve tescil edilen taşıtlar için vergi, kayıt ve tescilden önce T.C. Ziraat Bankası Şubelerinden taşıt pulu almak suretiyle ödenecektir. Kayıt ve tescil, birinci altı aylık dönemde (Ocak-Haziran) yapılmış ise birinci taksit vergi miktarı yatırılarak birinci takside ait taşıt pulu alınacak, ikinci altı aylık dönemde (Temmuz-Aralık) yapılmışsa ikinci taksit vergi miktarı yatırılarak, ikinci takside ait taşıt pulu alınacaktır.

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olup da devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilinde değişiklik yapılan taşıtlar için vergi takip eden taksit döneminin başından itibaren alınacak taşıt pullarıyla ödenecektir.

Taşıtın ön camına yapışmış olan taşıt pulunun, ön camın herhangi bir nedenle hasar görmesi sonucu zayi olması halinde zayi olan taşıt pulunun mükellefte kalan kısmı ile birlikte ön cam için düzenlenen faturanın Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine teslimi suretiyle alınacak yazıya istinaden taşıt pulu, banka şubelerinden bedelsiz olarak yenilenebilecektir.

2. Taşıt Pullarının Kupür Değerlerinin Tespiti:

Taşıt pulları, Kanun 5 ve 6 ncı maddelerine bağlı (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaş, net ağırlık- istiap haddi ve vergi miktarlarına göre değişik kupürlerde, verginin Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeneceği dikkate alınarak bastırılmıştır.

Taşıt pulunun üzerinde bulunan model yılı, (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaşın tespiti için gerekmektedir. Yaş, motorlu taşıtlarda model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibariyle tespit edilir. Örneğin: 1986 takvim yılında, 1987 ve 1986 model taşıtlar 1 yaşında, 1985 model taşıtlar 2 yaşında, 1980 model taşıtlar 7 yaşında, 1970 model taşıtlar ise 17 yaşındadır.

Taşıt pulunun üzerinde bulunan net ağırlık veya istiap haddine ilişkin bilgiler ise (I) ve (II) sayılı tarifelerdeki vergi miktarının tespiti için gereklidir.

Bu duruma göre, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre yıllık vergi miktarının ve dolayısıyla taşıt pulu kupürünün tespitinde gerekli olan yaş, net ağırlık veya istiap haddi unsurları, taşıtların trafik tescil belgelerindeki veya ruhsatnamelerindeki bilgilere göre değerlendirilecektir.

Trafik tescil belgelerinde veya ruhsatnamelerinde otomobil olarak belirtilen ve Türkiye'de imal edilmeyen tüm yabancı menşeli otomobillerden 901 cm3 motor silindir hacminin veya 41 beygir gücünün (BG) üstünde ve 11 yaşına (11 yaş dahil) kadar olan otomobiller Kanunun 2 inci maddesinin 7 inci bendindeki Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden lüks özellikteki otomobil kabul edilmiş olup, bu otomobiller için (I) sayılı tarifedeki vergi miktarları % 100 zamlı olarak uygulanacaktır. Dolayısıyla bu otomobiller için verilecek taşıt pulları kupürü (I) sayılı tarifede belirtilen vergi miktarlarının % 100 zamlısı olacaktır.

Türkiye'de imal edilen otomobillerle, diğer tüm motorlu kara taşıtları (kaptıkaçtı, panel, arazi taşıtı, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs çekici ve benzerleri) normal tarifeye göre vergilendirilecekler ve bu taşıtlar için tarifelerinde gösterilen vergi miktarları karşılığı taşıt pulu kupürü alınacaktır.

Meselâ: trafik tescil belgesinde veya ruhsatnamesinde Peugeot marka, 1980 model, 1210 kg. net ağırlığında 1796 cm3 ve 73 BG. de olduğu belirtilen otomobil için alınacak birinci taksit Motorlu Taşıtlar Vergisi taşıt pulu kupürü şöyle tespit edilecektir.

Yurt dışında imal edilmiş bulunan bu otomobil 1986 yılında 7 yaşında sayıldığından ve 1796 cm3 motor silindir hacminde ve 73 beygir gücünde olduğundan lüks otomobil kapsamındadır. Vergisi normal tarifeye göre % 100 zamlı olarak hesaplanacaktır.

Taşıtın net ağırlığı 1210 kg.dır.

Bu duruma göre, söz konusu taşıtın yıllık Motorlu Taşıtlar vergisi, (I) sayılı tarifenin 7-15 yaş grubundan ve 1201-1600 kg. net ağırlık kategorisinden, lüks özellik Dolayısıyla % 100 zamlı (20.000 TL. + 20.000 TL)= 40.000 TL.dir.

Bu vergi iki eşit taksitte (Ocak-86, birinci taksit 30.000.- TL. Temmuz-86 da ikinci taksit 20.000.- Tl.) ödeneceğinden, taşıtın ön camının sağ alt köşesine Ocak ayında "Ocak-86/20.000. - TL", Temmuz ayında ise "Temmuz-86/20.000.-TL". kupürünü ihtiva eden taşıt pulları yapıştırılacaktır.

3. Taşıt Pullarının Şekli, Muhtevası ve Satışı:

Taşıt pulları birinci taksidi (Ocak) ve ikinci taksidi (temmuz) ihtiva edecek şekilde ayrı tip ve renklerde düzenlenmiştir.

Taşıt pulu iki kısımdan oluşmaktadır.

Birinci Kısım: Taşıtın ön camının sağ alt köşesine camın içinden yapıştırılacak kısımdır. Bu kısım taşıt pulunda belirtilen kullanma talimatına göre yapıştırılacak ve taşıtın ön camında III/A-1 bölümünde belirtilen tarihler arasında bir yıl süre ile kontrollerde görülebilecek şekilde muhafaza edilecektir.

İkinci Kısım: Kullanma talimatının bulunduğu mükellefte kalacak kısmıdır. Bu kısımda taşıtın markası, model yılı, plaka numarası, istiap haddi veya net ağırlığı, normal, spor lüks özellikleri gibi, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre taşıt için ödenmesi gereken vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değerinin tespitine yarayan bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler taşıtın trafik tescil belgesinden veya ruhsatnamesinden tespit edilecek ve tespit edilen bu bilgilere göre de (I) ve (II) sayılı tarifelerden taşıt için ödenecek vergi miktarı ile bu vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değeri tespit edilecektir. tespit edilen bu vergi miktarı da verginin noksan tahsilini önlemek amacı ile taşıta ait geçmiş dönem motorlu taşıtlar vergisi tahsilat makbuzundan kontrol edilecektir.

14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 ve 6 ıncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 yılından itibaren bir kat arttırılmış şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle kontrol sırasında 1986 yılında yapılacak tahsilat için 1985 yılı tahsilat makbuzundaki vergi miktarının bir kat fazlası dikkate alınacaktır. Ayrıca tarifelerde de görüldüğü üzere taşıtların yaş dilimlerinde değişiklik olduğu takdirde bu husus da göz önünde bulundurulacaktır.

Taşıt pullarının basıldığı kağıdın özelliği nedeniyle kazıntı ve silinti, pulu yeniden kullanılamayacak duruma getirdiğinden, pul satıcıları tarafından taşıt pulu kupürünün boş bırakılan kısımları doğru ve okunaklı olarak doldurulacak, kazıntı ve silinti yapılmamasına dikkat edilecektir.

Mükellefte kalan bu kısım bir yılı taşıtta ve taşıtı kullananın üzerinde olmak üzere beş yıl süreyle vergi dairesi ile mükellef arasında çıkabilecek ihtilaflarda veya trafik kontrollerinde ibraz edilmek üzere saklanacaktır.

Bu işlemlerden sonra, tespit edilen taşıt pulu kupür değeri karşılığı tahsilat makbuzu kesilecektir.

tespit edilen taşıt pulu kupürü ile kesilen tahsilat makbuzuna ait bilgiler de bu Tebliğ ekinde örneği bulunan ve taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu iller itibariyle ayrı ayrı düzenlenecek icmal cetveline işlenecek ve taşıt pulu mükellefe satılacaktır. Satış işlemi de taşıtın plaka numarasına göre kayıt ve tescilli olduğu ilin motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesi adına yapılacaktır.

Taksit ayları (1-31 /Ocak ve 1-31/Temmuz) içerisinde vergisini taşıt pulu esasına göre ödeyen mükellefler için düzenlenen bu cetveller taşıtın, plaka numarasının kayıtlı olduğu ilin, motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.

Taksit ayları, geçtikten sonra banka şubelerinden taşıt pulu talep eden mükelleflere ise gecikme zammı uygulanacaktır. Birinci taksite ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına 31 Ocak'dan sonra o yılın sonuna kadar, ikinci takside ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına da 31 Temmuz'dan sonra takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar devam edilecektir. Bu sürelerden sonraki Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilatı motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairelerince makbuz karşılığı yapılacaktır.

Banka şubeleri taksit ayları geçtikten sonra Motorlu Taşıtlar Vergisinin gecikme zammına isabet eden kısmını da taşıt pulu kupürü karşılığı kesilen tahsilat makbuzunda ayrıca göstereceklerdir.

Gecikme zammı uygulanarak taşıt pulu esasına göre tahsil edilen vergiler için de, yukarda belirtilen cetveller gecikme zammının uygulandığını gösterecek şekilde düzenlenecek ve yine taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu ilin Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.

İlgili vergi daireleri de sözkonusu cetvellere göre kendi illerine kayıtlı olan taşıtların sicillerine taksit ayları içerisinde tahsil edilen vergiler ile, taksit ayları geçtikten sonra gecikme zamlı olarak tahsil edilen vergilerin tahakkuk ve tahsilat işlemlerini yapacaklardır.

4. Taşıt Pullarının Dağıtımı:

Taşıt pulları, Bakanlığımızca bastırıldıktan sonra Gelirler Genel Müdürlüğü aracılığı ile T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne teslim edilecektir.

T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü de illerde taşıt pulu satmakla görevlendirilecek kendi şubelerine, illerin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlığımızca düzenlenen listelere göre, pulların dağıtımını yapacaktır.

Defterdarlıklar, Kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yer alan Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri adına kayıt ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtları sayısına göre (otomobiller için spor ve lüks özelliklerde dikkate alınarak) 1987 yılı ihtiyaçları için talep edecekleri taşıt pulları miktarını 13.2.1985 gün ve M.T.V. 2121347-4833/9552 sayılı yazınızda belirtilen esaslar çerçevesinde Bakanlığımız Gelirler Genel Müdürlüğüne 1986/Nisan ayı sonuna kadar bildireceklerdir. Bu bildirimler her yıl Nisan ayı içinde tekrarlanacaktır.

5. Satılmayan Taşıt Pullarının iadesi:

İllerdeki taşıt pulunu satmakla yetkili banka şubelerinde satış dönemleri sonuna kadar (birini taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Ocak ayı, ikinci taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Temmuz ay içinde) satılmayan taşıt pulları Defterdarlıklarca görevlendirilecek iki yetkilinin ve banka şubesince görevlendirilecek iki yetkilinin katılmasıyla oluşturulacak bir heyet huzurunda sayım ve dökümü yapılarak, bu pullar delinmek veya ön ve arka yüzlerine "İPTAL EDİLMİŞTİR" ibareli kaşe basılmak suretiyle iptal edilecek, ancak imha edilmeyecektir. Bu iptal işlemi bir tutanakla tespit edilecektir. Düzenlenecek tutanaklarda iptal edilen taşıt pullarının seri numaraları ile kupür değerleri de gösterilecektir.

Banka şubeleri, iptal edilen taşıt pulu ve düzenlenen tutanağın bir örneği ile bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pullarına ilişkin icmal cetvellerinin birer örneğini, birinci taksit (Ocak) dönemi için o yılın Aralık ayını takip eden Ocak ayı içerisinde, ikinci taksit (Temmuz) dönemi için ise ertesi yılın Temmuz ayı içerisinde Gelirler Genel Müdürlüğü ile mutabakat sağlanmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.

Vergi daireleri de, banka şubelerinden kendilerine gönderilen icmal cetvellerindeki taşıt pullarının, kupür değerlerine göre tasnifini yaparak kendi illeri için bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pulu miktarı ile ilgili olarak düzenleyecekleri listeyi, yukarıda belirtilen süreden Gelirler Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.(*)

B — (III) Ve (IV) Sayılı Tariflerde Yer Alan Motorlu Taşıtlar için Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödenmesi Esasları:

(III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan, yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için, Motorlu Taşıtlar Vergisi, bu taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından Ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. Tarh olunan vergi bir defaya mahsus olmak üzere ihbarname ile mükellefe tebliğ olunacaktır. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe bu vergi ayrıca tebliğ olunmayacak ve vergi takvim yılının ilk gününde (1 Ocak'da) tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Bu taşıtlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisi de taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairesine Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.

Yıl içinde kayıt ve tescil yapılması halinde vergi, o yıl için yıllık olarak kayıt ve tescil işlemlerinin tamamlanmasından önce tahakkuk ettirilecek ve ödeme süresi geçmiş olan taksitler derhal tahsil edilecektir.

Ancak, ilk altı aylık süre geçtikten sonra yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde, sadece ikinci altı aylık döneme ilişkin (Temmuz-Aralık) vergi tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir.

Devir ve temlik sebebiyle taksit aylarını içeren Ocak ve Temmuz ayları içinde yapılacak kayıt ve tescil değişikliğinde vergi bu değişikliğin yapılmasından önce ödenecektir.

IV — YETKİ:

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3088 sayılı Kanunla değişik 10 uncu maddesiyle aynı Kanunun, 5 ve 6 ncı maddesinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tariflerdeki vergi miktarlarını 5 katına kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu Yetkili kılınmıştır. Bu hüküm gereğince 14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 Sayılı Karar gereğince, sözkonusu tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 tarihinden geçerli olmak üzere bir kat artırılmıştır.

Bu duruma göre 1.1.1986 tarihinden itibaren sözkonusu tarifeler aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( I ) SAYILI TARİFE
Taşıtların net ağırlığı
Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergiler
1-6 yaş
TL.
7-15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
950 kg. ve daha aşağı
16.000
8.000
4.000
951-1200 kg.'a kadar
24.000
12.000
6.000
1201-1600 kg.'a kadar
40.000
20.000
10.000
1601-1800 kg.'a kadar
80.000
40.000
20.000
1801 kg. ve daha yukarı
160.000
80.000
40.000

Bu hadler spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı olarak uygulanır.

Minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzerleri aşağıdaki (II) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( II ) SAYILI TARİFE

 

Taşıtların cinsleri ve istiap hadleri
Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergiler
1-6 yaş
TL.
7-15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
A) Minibüs
40.000
30.000
20.000

B) Otobüs
   
Oturma yeri 25 kişiye kadar
100.000
60.000
40.000
Oturma yeri 28 kişi ve daha yukarısı
130.000
100.000
60.000

C) Kamyonet
   

D) Kamyon, çekici ve benzerleri
   
İstiap haddi 5.000 kg.kadar
100.000
60.000
40.000
İstiap haddi 5.001 kg. ve daha yukarısı
120.000
100.000
60.000

Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler aşağıdaki (III) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( III ) SAYILI TARİFE

 


Taşıtların cinsleri ve
motor gücü (BG)

Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi
(BG) için ödenecek vergi miktarı
1-3 yaş
TL.
4-5 yaş
TL.
6.15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
Yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler:    
10-20 BG'ne kadar
900
700
400
300
21-50 BG'ne kadar
1.300
1.000
600
300
51-100 BG'ne kadar
1.600
1.200
800
400
101-150 BG'ne kadar
2.000
1.500
1.000
500
151 ve daha yukarısı için beher (BG) için ilaveten
900
700
400
200

Uçak ve helikopterler aşağıdaki (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


(IV) SAYILI TARIFE

 


Taşıtların azami kalkış
ağırlığı

Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergileri
1-3 yaş
TL.
4-5 yaş
TL.
6-10 yaş
TL.
11 ve daha yukarı yaş TL.
Uçak ve helikopterler:    
1.150 kg.a kadar
120.000
100.000
80.000
60.000
1.151-1.800 kg.a kadar
160.000
140.000
100.000
80.000
1.801-3.000 kg.a kadar
200.000
180.000
160.000
140.000
3.001-5.000.kg.a kadar
320.000
280.000
240.000
200.000
5.001-10.000 kg.a kadar
400.000
360.000
320.000
280.000
10.001-20.000 kg.a kadar
600.000
560.000
520.000
480.000
20.001 kg. ve daha yukarı
1.000.000
900.000
800.000
700.000

V _ VERGİYE MÜESSİR DEĞİŞİKLİKLER:

Kanunun 11 inci maddesi gereğince, yıl içinde verginin artırılması veya azaltılmasını icap ettiren değişiklikler, bu değişikliğin vukuunu takip eden takvim yılı başından itibaren nazarı itibara alınacak ve (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlar için ise yeni duruma göre hesaplanan vergi mükellefe tebliğ olunacaktır.

Takvim yılı içindeki yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinde nazara alınmayacaktır.

Takvim yılından daha yeni model taşıtlar, taalluk ettiği takvim yılındaki modele göre vergilendirilecektir.

VI_ BİLDİRME VE SORUMLULUK:

Kanunun bildirme ve sorumluluğa ilişkin 13 üncü maddesini uygun 2 Seri No'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin IX uncu bölümünde açıklanmış olup bu uygulamada ve ilişik kesme işlerinde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Ancak, sözkonusu maddenin (d) fıkrasında değişiklik yapılarak, pul yapıştırılmak suretiyle verginin ödendiği tevsik edilemeyen taşıtlar hakkında vergi ödemede geçirilen her ay için ödenmesi gereken % 10 u tutarında trafik cezası kesilmesi hükme bağlanmıştır. Bu bakımdan pulu yapıştırmadan trafiğe çıkan araçlara belirtilen oran esas alınmak suretiyle trafik cezası da kesilecektir.

Tebliğ olunur.

(*) 15 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmıştır.

İçerik 2:

18 Şubat 1963 gün ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda değişiklik yapan 29 Kasım 1984 gün ve 3088 sayılı Kanun, 6 Aralık 1984 gün ve 18597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Kanunun 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren yürürlüğe giren maddeleri, 3 Seri No’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.

Sözkonusu Kanunun 1 Ocak 1986 tarihi itibariyle yürürlüğe giren taşıt pulu ile ödeme esasına ilişkin maddelerinin uygulanmasının, aşağıdaki esaslara göre yapılması gerekmektedir.

I — MÜKELLEFİYETİN BAŞLAMASI:

Kanunun 7 inci maddesine göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti, verginin konusuna giren motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlayacaktır. Ancak mükellefiyet, 3088 sayılı Kanunla eski uygulamadan farklı olarak altı aylık dönemler (birinci altı aylık dönem Ocak-Haziran, ikinci altı aylık dönem Temmuz-Aralık) şeklinde tespit edilmiştir. Buna göre mükellefiyetin başlaması aşağıdaki gibi olacaktır.

Aİlk Defa Kayıt ve Tescili Yapılan Taşıtlar için Mükellefiyetin Başlaması:

Motorlu taşıtların, trafik, liman, belediye sicili ve Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları siciline ilk defa kayıt ve tescil edilmeleri halinde mükellefiyet, taksit dönemlerinin başından itibaren başlamaktadır. Takvim yılının ilk altı ayında (Ocak-Haziran birinci taksit dönemi) kayıt yılının ikinci altı ayında (Temmuz-Aralık ikinci taksit döneminde) kayıt ve tescili yapılan taşıt için mükellefiyet 1 Temmuz tarihi itibariyle başlayacaktır.

B — Kayıt ve Tescil Edilmiş Olup da Devir ve Temlik Nedeniyle Kayıt ve Tescilinde Değişiklik Yapılan Taşıtlar İçin Mükellefiyetin Başlaması:

Motorlu taşıtların yukarıda sayılan kuruluşlarda eski sahibi adına kayıt ve tescili yapılmışken, devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilin başka bir kişi adına değiştirilmesi durumunda, adına yeni kayıt ve tescil yaptıran kişi için mükellefiyet gelecek taksit döneminden itibaren başlayacaktır. Kayıt ve tescilli bir taşıt takvim yılının ilk altı ayı içinde (Ocak-Haziran) adına devir ve temlik ettiren kişi için mükellefiyet 1 Temmuz itibariyle, kayıt ve tescilli bulunan bir taşıtı takvim yılının ikinci yarısında (Temmuz-Aralık) adına devir ve temlik ettiren kişi için ise mükellefiyet gelecek yılın 1 Ocak tarihinden itibaren başlayacaktır.

II — MÜKELLEFİYETİN SONA ERMESİ:

Yukarıdaki bölümde de açıklandığı üzere 3088 sayılı Kanunla altı aylık dönemler kabul edildiğinden, kayıt ve tescilin silinmesi ilk altı aylık dönemde (1 Ocak-30 Haziran) yapılmışsa mükellefiyet, takip eden altı aylık dönemin başından (1 Temmuz) itibaren sona erecektir. Kayıt ve tescilin ikinci altı aylık dönemde (1 Temmuz-31 Aralık) silinmesi halinde ise mükellefiyet takip eden yılın 1 Ocak tarihinden itibaren sona erecektir.

III — VERGİNİN TARH TEBLİĞ VE ÖDENMESİ:

Kanunun, verginin tarh, tebliğ ve ödenmesine ilişkin 9 uncu maddesinde önemli değişiklik yapılmış, kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisinin taşıt pulu alınmak suretiyle ödenmesi esası getirilmiş, (III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için ise verginin yine eskiden olduğu gibi vergi dairelerince makbuz karşılığı tahsili usulü muhafaza edilmiştir.

Tarifelerle ilgili olarak yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

A — (I) ve (II) Sayılı Tarifelerde Yazılı Motorlu Kara Taşıtları İçin Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödeme Esasları:

1. Genel Esaslar:

(I) ve (II) sayılı tarifelerde yazılı motorlu kara taşıtları için Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıt pulu esasına göre Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir. Taşıt pulları Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası şubelerinden satın alınacak ve taşıtın ön camının sağ alt köşesine iç kısımdan yapıştırılacaktır.

Taşıt pulu taşıtın ön camının sağ alt köşesinde yapışık olarak 1 yıl süre ile muhafaza edilecektir. Meselâ 1986 yılına ait uygulamada, birinci taksidi içeren (Ocak-86) taşıt pulu 31 Aralık 1986 gecesine kadar, ikinci taksidi içeren (Temmuz-86) taşıt pulu ise 30 Haziran 1987 gecesine kadar ön camdan sökülmeyecektir.

Kayıt ve tescilin muhtelif zamanlarda ve şekillerde yapılmasına göre ödeme aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

İlk defa trafik şubesine kayıt ve tescil edilen taşıtlar için vergi, kayıt ve tescilden önce T.C. Ziraat Bankası Şubelerinden taşıt pulu almak suretiyle ödenecektir. Kayıt ve tescil, birinci altı aylık dönemde (Ocak-Haziran) yapılmış ise birinci taksit vergi miktarı yatırılarak birinci takside ait taşıt pulu alınacak, ikinci altı aylık dönemde (Temmuz-Aralık) yapılmışsa ikinci taksit vergi miktarı yatırılarak, ikinci takside ait taşıt pulu alınacaktır.

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olup da devir ve temlik nedeniyle kayıt ve tescilinde değişiklik yapılan taşıtlar için vergi takip eden taksit döneminin başından itibaren alınacak taşıt pullarıyla ödenecektir.

Taşıtın ön camına yapışmış olan taşıt pulunun, ön camın herhangi bir nedenle hasar görmesi sonucu zayi olması halinde zayi olan taşıt pulunun mükellefte kalan kısmı ile birlikte ön cam için düzenlenen faturanın Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine teslimi suretiyle alınacak yazıya istinaden taşıt pulu, banka şubelerinden bedelsiz olarak yenilenebilecektir.

2. Taşıt Pullarının Kupür Değerlerinin Tespiti:

Taşıt pulları, Kanun 5 ve 6 ncı maddelerine bağlı (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaş, net ağırlık- istiap haddi ve vergi miktarlarına göre değişik kupürlerde, verginin Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeneceği dikkate alınarak bastırılmıştır.

Taşıt pulunun üzerinde bulunan model yılı, (I) ve (II) sayılı tarifelerde belirtilen yaşın tespiti için gerekmektedir. Yaş, motorlu taşıtlarda model yılına göre geçen süredir. Bu süre takvim yılı itibariyle tespit edilir. Örneğin: 1986 takvim yılında, 1987 ve 1986 model taşıtlar 1 yaşında, 1985 model taşıtlar 2 yaşında, 1980 model taşıtlar 7 yaşında, 1970 model taşıtlar ise 17 yaşındadır.

Taşıt pulunun üzerinde bulunan net ağırlık veya istiap haddine ilişkin bilgiler ise (I) ve (II) sayılı tarifelerdeki vergi miktarının tespiti için gereklidir.

Bu duruma göre, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre yıllık vergi miktarının ve dolayısıyla taşıt pulu kupürünün tespitinde gerekli olan yaş, net ağırlık veya istiap haddi unsurları, taşıtların trafik tescil belgelerindeki veya ruhsatnamelerindeki bilgilere göre değerlendirilecektir.

Trafik tescil belgelerinde veya ruhsatnamelerinde otomobil olarak belirtilen ve Türkiye'de imal edilmeyen tüm yabancı menşeli otomobillerden 901 cm3 motor silindir hacminin veya 41 beygir gücünün (BG) üstünde ve 11 yaşına (11 yaş dahil) kadar olan otomobiller Kanunun 2 inci maddesinin 7 inci bendindeki Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden lüks özellikteki otomobil kabul edilmiş olup, bu otomobiller için (I) sayılı tarifedeki vergi miktarları % 100 zamlı olarak uygulanacaktır. Dolayısıyla bu otomobiller için verilecek taşıt pulları kupürü (I) sayılı tarifede belirtilen vergi miktarlarının % 100 zamlısı olacaktır.

Türkiye'de imal edilen otomobillerle, diğer tüm motorlu kara taşıtları (kaptıkaçtı, panel, arazi taşıtı, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs çekici ve benzerleri) normal tarifeye göre vergilendirilecekler ve bu taşıtlar için tarifelerinde gösterilen vergi miktarları karşılığı taşıt pulu kupürü alınacaktır.

Meselâ: trafik tescil belgesinde veya ruhsatnamesinde Peugeot marka, 1980 model, 1210 kg. net ağırlığında 1796 cm3 ve 73 BG. de olduğu belirtilen otomobil için alınacak birinci taksit Motorlu Taşıtlar Vergisi taşıt pulu kupürü şöyle tespit edilecektir.

Yurt dışında imal edilmiş bulunan bu otomobil 1986 yılında 7 yaşında sayıldığından ve 1796 cm3 motor silindir hacminde ve 73 beygir gücünde olduğundan lüks otomobil kapsamındadır. Vergisi normal tarifeye göre % 100 zamlı olarak hesaplanacaktır.

Taşıtın net ağırlığı 1210 kg.dır.

Bu duruma göre, söz konusu taşıtın yıllık Motorlu Taşıtlar vergisi, (I) sayılı tarifenin 7-15 yaş grubundan ve 1201-1600 kg. net ağırlık kategorisinden, lüks özellik Dolayısıyla % 100 zamlı (20.000 TL. + 20.000 TL)= 40.000 TL.dir.

Bu vergi iki eşit taksitte (Ocak-86, birinci taksit 30.000.- TL. Temmuz-86 da ikinci taksit 20.000.- Tl.) ödeneceğinden, taşıtın ön camının sağ alt köşesine Ocak ayında "Ocak-86/20.000. - TL", Temmuz ayında ise "Temmuz-86/20.000.-TL". kupürünü ihtiva eden taşıt pulları yapıştırılacaktır.

3. Taşıt Pullarının Şekli, Muhtevası ve Satışı:

Taşıt pulları birinci taksidi (Ocak) ve ikinci taksidi (temmuz) ihtiva edecek şekilde ayrı tip ve renklerde düzenlenmiştir.

Taşıt pulu iki kısımdan oluşmaktadır.

Birinci Kısım: Taşıtın ön camının sağ alt köşesine camın içinden yapıştırılacak kısımdır. Bu kısım taşıt pulunda belirtilen kullanma talimatına göre yapıştırılacak ve taşıtın ön camında III/A-1 bölümünde belirtilen tarihler arasında bir yıl süre ile kontrollerde görülebilecek şekilde muhafaza edilecektir.

İkinci Kısım: Kullanma talimatının bulunduğu mükellefte kalacak kısmıdır. Bu kısımda taşıtın markası, model yılı, plaka numarası, istiap haddi veya net ağırlığı, normal, spor lüks özellikleri gibi, (I) ve (II) sayılı tarifelere göre taşıt için ödenmesi gereken vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değerinin tespitine yarayan bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler taşıtın trafik tescil belgesinden veya ruhsatnamesinden tespit edilecek ve tespit edilen bu bilgilere göre de (I) ve (II) sayılı tarifelerden taşıt için ödenecek vergi miktarı ile bu vergi miktarına tekabül eden taşıt pulu kupür değeri tespit edilecektir. tespit edilen bu vergi miktarı da verginin noksan tahsilini önlemek amacı ile taşıta ait geçmiş dönem motorlu taşıtlar vergisi tahsilat makbuzundan kontrol edilecektir.

14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 ve 6 ıncı maddelerinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 yılından itibaren bir kat arttırılmış şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle kontrol sırasında 1986 yılında yapılacak tahsilat için 1985 yılı tahsilat makbuzundaki vergi miktarının bir kat fazlası dikkate alınacaktır. Ayrıca tarifelerde de görüldüğü üzere taşıtların yaş dilimlerinde değişiklik olduğu takdirde bu husus da göz önünde bulundurulacaktır.

Taşıt pullarının basıldığı kağıdın özelliği nedeniyle kazıntı ve silinti, pulu yeniden kullanılamayacak duruma getirdiğinden, pul satıcıları tarafından taşıt pulu kupürünün boş bırakılan kısımları doğru ve okunaklı olarak doldurulacak, kazıntı ve silinti yapılmamasına dikkat edilecektir.

Mükellefte kalan bu kısım bir yılı taşıtta ve taşıtı kullananın üzerinde olmak üzere beş yıl süreyle vergi dairesi ile mükellef arasında çıkabilecek ihtilaflarda veya trafik kontrollerinde ibraz edilmek üzere saklanacaktır.

Bu işlemlerden sonra, tespit edilen taşıt pulu kupür değeri karşılığı tahsilat makbuzu kesilecektir.

tespit edilen taşıt pulu kupürü ile kesilen tahsilat makbuzuna ait bilgiler de bu Tebliğ ekinde örneği bulunan ve taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu iller itibariyle ayrı ayrı düzenlenecek icmal cetveline işlenecek ve taşıt pulu mükellefe satılacaktır. Satış işlemi de taşıtın plaka numarasına göre kayıt ve tescilli olduğu ilin motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesi adına yapılacaktır.

Taksit ayları (1-31 /Ocak ve 1-31/Temmuz) içerisinde vergisini taşıt pulu esasına göre ödeyen mükellefler için düzenlenen bu cetveller taşıtın, plaka numarasının kayıtlı olduğu ilin, motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.

Taksit ayları, geçtikten sonra banka şubelerinden taşıt pulu talep eden mükelleflere ise gecikme zammı uygulanacaktır. Birinci taksite ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına 31 Ocak'dan sonra o yılın sonuna kadar, ikinci takside ait taşıt pullarının gecikme zamlı satışına da 31 Temmuz'dan sonra takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar devam edilecektir. Bu sürelerden sonraki Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilatı motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairelerince makbuz karşılığı yapılacaktır.

Banka şubeleri taksit ayları geçtikten sonra Motorlu Taşıtlar Vergisinin gecikme zammına isabet eden kısmını da taşıt pulu kupürü karşılığı kesilen tahsilat makbuzunda ayrıca göstereceklerdir.

Gecikme zammı uygulanarak taşıt pulu esasına göre tahsil edilen vergiler için de, yukarda belirtilen cetveller gecikme zammının uygulandığını gösterecek şekilde düzenlenecek ve yine taşıtın plaka numarasına göre kayıtlı olduğu ilin Motorlu Taşıtlar Vergisi ile görevli vergi dairesine gönderilecektir.

İlgili vergi daireleri de sözkonusu cetvellere göre kendi illerine kayıtlı olan taşıtların sicillerine taksit ayları içerisinde tahsil edilen vergiler ile, taksit ayları geçtikten sonra gecikme zamlı olarak tahsil edilen vergilerin tahakkuk ve tahsilat işlemlerini yapacaklardır.

4. Taşıt Pullarının Dağıtımı:

Taşıt pulları, Bakanlığımızca bastırıldıktan sonra Gelirler Genel Müdürlüğü aracılığı ile T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne teslim edilecektir.

T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü de illerde taşıt pulu satmakla görevlendirilecek kendi şubelerine, illerin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlığımızca düzenlenen listelere göre, pulların dağıtımını yapacaktır.

Defterdarlıklar, Kanunun (I) ve (II) sayılı tarifelerinde yer alan Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri adına kayıt ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtları sayısına göre (otomobiller için spor ve lüks özelliklerde dikkate alınarak) 1987 yılı ihtiyaçları için talep edecekleri taşıt pulları miktarını 13.2.1985 gün ve M.T.V. 2121347-4833/9552 sayılı yazınızda belirtilen esaslar çerçevesinde Bakanlığımız Gelirler Genel Müdürlüğüne 1986/Nisan ayı sonuna kadar bildireceklerdir. Bu bildirimler her yıl Nisan ayı içinde tekrarlanacaktır.

5. Satılmayan Taşıt Pullarının iadesi:

İllerdeki taşıt pulunu satmakla yetkili banka şubelerinde satış dönemleri sonuna kadar (birini taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Ocak ayı, ikinci taksitle ilgili taşıt pulları için takip eden yılın Temmuz ay içinde) satılmayan taşıt pulları Defterdarlıklarca görevlendirilecek iki yetkilinin ve banka şubesince görevlendirilecek iki yetkilinin katılmasıyla oluşturulacak bir heyet huzurunda sayım ve dökümü yapılarak, bu pullar delinmek veya ön ve arka yüzlerine "İPTAL EDİLMİŞTİR" ibareli kaşe basılmak suretiyle iptal edilecek, ancak imha edilmeyecektir. Bu iptal işlemi bir tutanakla tespit edilecektir. Düzenlenecek tutanaklarda iptal edilen taşıt pullarının seri numaraları ile kupür değerleri de gösterilecektir.

Banka şubeleri, iptal edilen taşıt pulu ve düzenlenen tutanağın bir örneği ile bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pullarına ilişkin icmal cetvellerinin birer örneğini, birinci taksit (Ocak) dönemi için o yılın Aralık ayını takip eden Ocak ayı içerisinde, ikinci taksit (Temmuz) dönemi için ise ertesi yılın Temmuz ayı içerisinde Gelirler Genel Müdürlüğü ile mutabakat sağlanmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.

Vergi daireleri de, banka şubelerinden kendilerine gönderilen icmal cetvellerindeki taşıt pullarının, kupür değerlerine göre tasnifini yaparak kendi illeri için bir yıllık dönem içerisinde satılan taşıt pulu miktarı ile ilgili olarak düzenleyecekleri listeyi, yukarıda belirtilen süreden Gelirler Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir.(*)

B — (III) Ve (IV) Sayılı Tariflerde Yer Alan Motorlu Taşıtlar için Motorlu Taşıtlar Vergisinin Ödenmesi Esasları:

(III) sayılı tarifede yazılı özel amaçla kullanılan, yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler ile (IV) sayılı tarifede yazılı uçak ve helikopterler için, Motorlu Taşıtlar Vergisi, bu taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından Ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettirilecektir. Tarh olunan vergi bir defaya mahsus olmak üzere ihbarname ile mükellefe tebliğ olunacaktır. Mükellefiyet devam ettiği müddetçe bu vergi ayrıca tebliğ olunmayacak ve vergi takvim yılının ilk gününde (1 Ocak'da) tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Bu taşıtlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisi de taşıtların kayıt ve tescil edildikleri yerin vergi dairesine Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.

Yıl içinde kayıt ve tescil yapılması halinde vergi, o yıl için yıllık olarak kayıt ve tescil işlemlerinin tamamlanmasından önce tahakkuk ettirilecek ve ödeme süresi geçmiş olan taksitler derhal tahsil edilecektir.

Ancak, ilk altı aylık süre geçtikten sonra yapılacak kayıt ve tescil işlemlerinde, sadece ikinci altı aylık döneme ilişkin (Temmuz-Aralık) vergi tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir.

Devir ve temlik sebebiyle taksit aylarını içeren Ocak ve Temmuz ayları içinde yapılacak kayıt ve tescil değişikliğinde vergi bu değişikliğin yapılmasından önce ödenecektir.

IV — YETKİ:

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3088 sayılı Kanunla değişik 10 uncu maddesiyle aynı Kanunun, 5 ve 6 ncı maddesinde yer alan (I), (II), (III), (IV) sayılı tariflerdeki vergi miktarlarını 5 katına kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu Yetkili kılınmıştır. Bu hüküm gereğince 14 Ağustos 1985 gün ve 18842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85/9752 Sayılı Karar gereğince, sözkonusu tarifelerdeki vergi miktarları 1.1.1986 tarihinden geçerli olmak üzere bir kat artırılmıştır.

Bu duruma göre 1.1.1986 tarihinden itibaren sözkonusu tarifeler aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

Otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtları aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( I ) SAYILI TARİFE
Taşıtların net ağırlığı
Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergiler
1-6 yaş
TL.
7-15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
950 kg. ve daha aşağı
16.000
8.000
4.000
951-1200 kg.'a kadar
24.000
12.000
6.000
1201-1600 kg.'a kadar
40.000
20.000
10.000
1601-1800 kg.'a kadar
80.000
40.000
20.000
1801 kg. ve daha yukarı
160.000
80.000
40.000

Bu hadler spor veya lüks otomobiller için % 100 zamlı olarak uygulanır.

Minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzerleri aşağıdaki (II) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( II ) SAYILI TARİFE

 

Taşıtların cinsleri ve istiap hadleri
Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergiler
1-6 yaş
TL.
7-15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
A) Minibüs
40.000
30.000
20.000

B) Otobüs
   
Oturma yeri 25 kişiye kadar
100.000
60.000
40.000
Oturma yeri 28 kişi ve daha yukarısı
130.000
100.000
60.000

C) Kamyonet
   

D) Kamyon, çekici ve benzerleri
   
İstiap haddi 5.000 kg.kadar
100.000
60.000
40.000
İstiap haddi 5.001 kg. ve daha yukarısı
120.000
100.000
60.000

Özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu tekneler aşağıdaki (III) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


( III ) SAYILI TARİFE

 


Taşıtların cinsleri ve
motor gücü (BG)

Taşıtların yaşları ile her motor gücü birimi
(BG) için ödenecek vergi miktarı
1-3 yaş
TL.
4-5 yaş
TL.
6.15 yaş
TL.
16 ve daha yukarı yaş TL.
Yat, kotra ve her türlü motorlu özel tekneler:    
10-20 BG'ne kadar
900
700
400
300
21-50 BG'ne kadar
1.300
1.000
600
300
51-100 BG'ne kadar
1.600
1.200
800
400
101-150 BG'ne kadar
2.000
1.500
1.000
500
151 ve daha yukarısı için beher (BG) için ilaveten
900
700
400
200

Uçak ve helikopterler aşağıdaki (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.


(IV) SAYILI TARIFE

 


Taşıtların azami kalkış
ağırlığı

Taşıtların yaşları ile ödeyecekleri
yıllık vergileri
1-3 yaş
TL.
4-5 yaş
TL.
6-10 yaş
TL.
11 ve daha yukarı yaş TL.
Uçak ve helikopterler:    
1.150 kg.a kadar
120.000
100.000
80.000
60.000
1.151-1.800 kg.a kadar
160.000
140.000
100.000
80.000
1.801-3.000 kg.a kadar
200.000
180.000
160.000
140.000
3.001-5.000.kg.a kadar
320.000
280.000
240.000
200.000
5.001-10.000 kg.a kadar
400.000
360.000
320.000
280.000
10.001-20.000 kg.a kadar
600.000
560.000
520.000
480.000
20.001 kg. ve daha yukarı
1.000.000
900.000
800.000
700.000

V _ VERGİYE MÜESSİR DEĞİŞİKLİKLER:

Kanunun 11 inci maddesi gereğince, yıl içinde verginin artırılması veya azaltılmasını icap ettiren değişiklikler, bu değişikliğin vukuunu takip eden takvim yılı başından itibaren nazarı itibara alınacak ve (III) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlar için ise yeni duruma göre hesaplanan vergi mükellefe tebliğ olunacaktır.

Takvim yılı içindeki yaş değişiklikleri o yılın mükellefiyetinde nazara alınmayacaktır.

Takvim yılından daha yeni model taşıtlar, taalluk ettiği takvim yılındaki modele göre vergilendirilecektir.

VI_ BİLDİRME VE SORUMLULUK:

Kanunun bildirme ve sorumluluğa ilişkin 13 üncü maddesini uygun 2 Seri No'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin IX uncu bölümünde açıklanmış olup bu uygulamada ve ilişik kesme işlerinde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Ancak, sözkonusu maddenin (d) fıkrasında değişiklik yapılarak, pul yapıştırılmak suretiyle verginin ödendiği tevsik edilemeyen taşıtlar hakkında vergi ödemede geçirilen her ay için ödenmesi gereken % 10 u tutarında trafik cezası kesilmesi hükme bağlanmıştır. Bu bakımdan pulu yapıştırmadan trafiğe çıkan araçlara belirtilen oran esas alınmak suretiyle trafik cezası da kesilecektir.

Tebliğ olunur.

(*) 15 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile yürürlükten kaldırılmıştır.